Løbetip: Så styr dig dog på bakken!

Martin Bork, Admins billede

Op ad bakke, op i puls. Ned ad bakke, ned i puls. Sådan hænger tingene sammen for de fleste løbere, når de er ude i kuperet terræn. Men spørgsmålet er, om det behøver at være sådan.

Der er i hvert fald én god grund til at undgå en pulskurve, der former sig efter puklerne i landskabet. Og det er, at det giver dig en dårligere tid.

Den mest økonomiske måde at løbe på er nemlig at fastholde en så stabil belastning som muligt. Det er da også den metode, som flertallet af motionister følger, når de jagter personlige rekorder på flad vej. Anderledes på bakkede ruter. Hvor tit hører man ikke skuffende tider ved motionsløb blive forklaret med, at ruten var kuperet.

Min teori er, at tidstabet lige så meget skyldes os selv, som det skyldes bakkerne. Derfor lavede jeg et lille eksperiment:

Jeg fandt en vejstrækning, der er 1 km lang og skråner nogenlunde jævnt. Først løb jeg op ad den, og umiddelbart efter løb jeg ned ad den igen. Udfordringen var at holde den samme puls på op- og nedstigningen, hvilket lykkedes (85% af maxpulsen). Tiderne viste, at selvfølgelig var jeg langsommere opad end nedad, men ikke mere, end at gennemsnitstiden lå tæt på, hvad jeg præsterer på flad vej.

Minitesten bekræftede mig altså i, at hvis blot man tager styringen med pulsen, så er stigninger ikke de store tidsrøvere, de bliver gjort til. Det handler i høj grad om at erkende, at med stigende terræn falder farten. Det skyldes fysikkens love - og ikke dig selv! Prøv i stedet at anstrenge dig lige meget, uanset om du er på en flad vej eller en stigende eller en faldende.  Det lønner sig i sidste ende, når du kommer over målstregen.

Jeg siger ikke, at det er lige meget for sluttiden, hvordan ruten ser ud. Især ruter, hvor bakkerne er meget stejle, kan koste på tempoet - ikke så meget pga. modstanden på stigningen, men mere fordi det er svært at holde fart og puls oppe på de stejle og ubekvemme nedstigninger. Men dette ændrer ikke ved konklusionen: at jo mindre udsving, der er i den fysiske ydelse undervejs, desto større chance har du for at få en god tid.

På træningsture giver det til gengæld god mening at lade pulsen hoppe og danse derudaf. Bakketræning er et effektivt middel til at forbedre formen. Men det er en lidt anden snak.

Af Jacob T. Johansen, Danskebjerge.dk

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Saras billede
  Her på bloggen vil jeg skrive om mine 16 uger fra 0 til 10 km - jeg glæder mig til at komme i mål! :D
 • Vanposts billede
  Det handler, sjovt nok, om løb, liv og "legetøj".
 • RA
  RAs billede
  Løbshistorik og beretninger fra forskellige løb
 • Sannes billede
  Mon nogen har gode råd til følgende. Mine "læger" har stillet diagnosen betændt achillessene, men ingen af de øvelser som anbefales hjælper. Jeg har i en periode haft en smule ondt ved løb over 6-7...
 • Pernilles billede
  I min blog vil jeg udøse af min enorm ringe erfaring som løber og dele min kamp på landevejen med jer.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15371:

Nethe Kruses billede
Begynder

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk