- 27-12-2013
- Martin Bork, Admin
- Information
Op ad bakke, op i puls. Ned ad bakke, ned i puls. Sådan hænger tingene sammen for de fleste løbere, når de er ude i kuperet terræn. Men spørgsmålet er, om det behøver at være sådan.
Der er i hvert fald én god grund til at undgå en pulskurve, der former sig efter puklerne i landskabet. Og det er, at det giver dig en dårligere tid.
Den mest økonomiske måde at løbe på er nemlig at fastholde en så stabil belastning som muligt. Det er da også den metode, som flertallet af motionister følger, når de jagter personlige rekorder på flad vej. Anderledes på bakkede ruter. Hvor tit hører man ikke skuffende tider ved motionsløb blive forklaret med, at ruten var kuperet.
Min teori er, at tidstabet lige så meget skyldes os selv, som det skyldes bakkerne. Derfor lavede jeg et lille eksperiment:
Jeg fandt en vejstrækning, der er 1 km lang og skråner nogenlunde jævnt. Først løb jeg op ad den, og umiddelbart efter løb jeg ned ad den igen. Udfordringen var at holde den samme puls på op- og nedstigningen, hvilket lykkedes (85% af maxpulsen). Tiderne viste, at selvfølgelig var jeg langsommere opad end nedad, men ikke mere, end at gennemsnitstiden lå tæt på, hvad jeg præsterer på flad vej.
Minitesten bekræftede mig altså i, at hvis blot man tager styringen med pulsen, så er stigninger ikke de store tidsrøvere, de bliver gjort til. Det handler i høj grad om at erkende, at med stigende terræn falder farten. Det skyldes fysikkens love - og ikke dig selv! Prøv i stedet at anstrenge dig lige meget, uanset om du er på en flad vej eller en stigende eller en faldende. Det lønner sig i sidste ende, når du kommer over målstregen.
Jeg siger ikke, at det er lige meget for sluttiden, hvordan ruten ser ud. Især ruter, hvor bakkerne er meget stejle, kan koste på tempoet - ikke så meget pga. modstanden på stigningen, men mere fordi det er svært at holde fart og puls oppe på de stejle og ubekvemme nedstigninger. Men dette ændrer ikke ved konklusionen: at jo mindre udsving, der er i den fysiske ydelse undervejs, desto større chance har du for at få en god tid.
På træningsture giver det til gengæld god mening at lade pulsen hoppe og danse derudaf. Bakketræning er et effektivt middel til at forbedre formen. Men det er en lidt anden snak.
Af Jacob T. Johansen, Danskebjerge.dk