Løbere ved ikke nok om væskebalance

Martin Bork, Admins billede

Søndag den 9. september afholder Sparta, i samarbejde med Powerade®, ”Powerade Copenhagen Half Marathon”, der forventes at slå deltagerrekord i år.  Op til løbet har Powerade sammen med Sparta foretaget en analyse af 2000 løberes væskevaner. Resultaterne viser, at det kniber en del med viden om væskebalance og rehydrering.

Når startskuddet går søndag den 9. september til Powerades tredje halvmaraton, vil ca. halvdelen af alle løberne være i tvivl om, hvor tit væske de har brug for væske, og hvor meget de har brug for undervejs og efter løbet. Næsten halvdelen af de godt 2000 løbere, som Sparta og Powerade har haft kontakt med, svarer nemlig, at de ikke ved nok om væskebalance og rehydrering. 40 % svarer endvidere, at de ikke ved, hvor længe de skal være aktive, før de har behov for væske.

Det er i følgeScientific & Regulatory Affairs Manager hos The Coca-Cola Company, Vibeke Fentz, uheldigt, at så mange mangler viden på området. Rehydrering og optimal væskebalance er nemlig helt centrale faktorer under fysisk træning, påpeger hun.  ”Mere end 50 % af din kropsvægt er væske. Hvis kropsvægten falder med blot 2 % på grund af mistet væske, går det ud over din præstation,” forklarer Vibeke Fentz, der understreger, at det er individuelt, hvor meget væske man har brug for under sin træning.

Det er derfor svært at give konkrete råd i forhold til at sikre optimalt væskeindtag. Men man skal ifølge Vibeke huske, at føler man tørst, er det en indikator på, at man allerede er lettere dehydreret.

De fleste løbere drikker udelukkende vand og risikerer derfor at mangle natrium og kulhydrater.

Blandt langt de fleste løbere er vand den foretrukne kilde til væske. Over 80 % af løberne drikker udelukkende vand i forbindelse med løb. ”Når du træner hårdt og desperat har brug for noget at drikke, er det naturligt at tage den nærmeste flaske vand. Men selvom vand slukker din tørst, er det ikke altid den bedste måde at rehydrere din krop på under eller efter hård træning,” siger Vibeke Fentz. Hun fortsætter: ”Vand indeholder ikke tilstrækkeligt med mineraler og kulhydrater. Vand reducerer tørstfølelsen for tidligt – inden du har erstattet den væske, kroppen mister, når du sveder. Sportsdrikke, derimod, indeholder ud over vand også natrium og kulhydrater, der kan hjælpe med at opretholde ydeevnen”,forklarer hun.

Vibeke Fentz’ forklaring bakkes op af ernæringsekspert og eliteløber fra Sparta Dorte Vibjerg, der er en af Danmarks pt. bedste kvindelige maratonløber.  ”I min daglige træning er vand ofte nok. Men til løb, eller når jeg træner ekstra hårdt og længe, har min krop brug for mere end vand. Her er det vigtigt at tilføre den rette balance af væske og kulhydrater og af salte og elektrolytter,” udtaler Dorte Vibjerg, der kun var få sekunder fra at kvalificere sig til OL i London.

Bedre performance med sportsdrik

Det er ikke kun eliteløbere og eksperter, der mener, at sportsdrikke er attraktive pga. de mineraler og kulhydrater, man genoplader kroppen med. Halvdelen af de adspurgte løbere (49 %) kan mærke forskel på deres præstation afhængigt af, hvad de drikker - og heraf er det sportsdrikken, der får æren af at være den mest præstationsfremmede i to tredjedele af tilfældene.  

Det er de løbere med flest ugentlige kilometer i benene, der mærker størst gevinst ved sportsdrikke. Det er ifølge Vibeke Fentz helt naturligt. Hun pointerer nemlig, at sportsdrik er særligt fremstillet til folk, der træner hårdt eller længe. ”Det er vigtigt at slå fast, at sportsdrikke er udviklet til længerevarende fysisk aktivitet, dvs. hvis man træner ved høj intensitet i mere end 30 minutter (eller i mere end 60 minutter ved en hvilken som helst intensitet).”

Det er derfor ikke tilfældigt, at Powerade er hovedsponsor for Sparta og nu for tredje gang lægger navn til Københavns største halvmaraton, som altså afholdes søndag den 9. september kl. 11 ved Øster Allé i København.

#1

Henrik Kramshøjs billede

god artikle om et vigtigt emne.

Jeg udgik selv fra CPH Marathon 2012, fordi det var så varmt og jeg fik det skidt.

Hvis det bliver bare nogenlunde solskin og varmt søndag så skal der drikkes en del undervejs, selv på DHL 5km blev det til et glas vand og et glas powerade direkte efter løbet. På træningsture på 12-15km kan jeg snildt drikke omkring en liter vand med en tablet mineraler i.

Det er vigtigt!

#2

Jesper72s billede

Selvfølgeligt mener Powerade at sportsdrikke er bedre end vand! Og at man på coca-colas kontor er enige i den betragtning kan vel heller ikke overraske.

 

Bente Klarlunds artikel fra Politiken kan måske give et andet syn på sagen.

 

http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/sundhedsp/ECE1707029/klarlund-industriens-myter-om-vand-er-staerkt-overdrevne/

 

mvh

 

jesper

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Janni Henningsens billede
  Jeg er desværre skadet i knæen om kommer ikke ud at løbe d. 05.05.2012 Nogen der vil købe denne billet til 200kr. normalpris 380kr. Der er en dame t-shirt med i størrelse small. Den kan måske byttes...
 • Torben Jensens billede
  Jeg skal i gang med at træne til DHL Stafetten i Århus d. 17 August. Jeg er kommet til at melde mig til sammen med nogen kollegaer, så der er ingen vej uden om denne gang. Jeg er sikker på det også...
 • René Gadeberg Kellers billede
  Her vil jeg prøve at beskrive min vej mod målet, som VAR et marathon inden jeg fyldte 40 år og nu BARE er et marathon. Alle er velkomne til at stille spørgsmål og kommentere på bloggen...
 • Martin71s billede
  Projekt 2011 går ud på at løbe 5 km på 17.30 min. og samtidigt få trænet rigtig meget cykling og svømning.
 • Lenes billede
  En personlig fortælling om at finde tid og lyst til motion.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 14605:

Asger Laursens billede
Medarrangør af LØB FOR EN HJERTESAG

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere om HOVR Machina

Bliv medlem af løberne.dk