Hvad er det der sker i Skodsborg?

Martin Bork, Admins billede

Her i starten af november runder Skodsborg Marathon sit første år og afholder samtidig løb nr. 50. Det gør Skodsborg Marathon til det hyppigste seriemarathon i Danmark og hermed et af de mere kendte små danske marathon af den type, der også er kendt som cannonballs. Løbet arrangeres af to københavnske marathonløbere, den 43-årige Morten Walter som i det daglige er luftkaptajn, og lægen Jerk W. Langer der for nylig blev 50 år, hvilket behørigt blev fejret med et fødselsdagsmarathon.

Foto: Jerk W. Langer (klik på billederne for at se større udgave med billedtekst)

Hvordan startede idéen om at lave et marathonløb i Skodsborg?
Jerk: Nu havde vi i flere år løbet en masse marathon og kunne efterhånden godt mærke, at familien ikke havde helt den entusiasme som vi selv, når vi weekend efter weekend var væk, både fysisk og vel også mentalt. Det er jo en klassisk problemstilling for løbetosser. Derfor legede vi med tanken om at arrangere et ugentligt marathon på skæve tidspunkter, så vi kan løbe rigtig mange marathon uden at spolere familielivet. Vi var bl.a. inspireret af marathonmiljøet i Hamburg, hvor man løber flere gange om ugen.

Morten: Så læste jeg tilfældigt i Rudersdal Avis, at kommunen havde opmålt en 6 km rundstrækning i Dyrehaven ved Skodsborg. Det er jo et nemt regnestykke, at 6 gange 7 giver 42. Så 10 minutter senere var Skodsborg Marathon født.

Jerk: Foreløbig har vi holdt projektet i ikke-kommercielle rammer, men vi har selvfølgelig nogle ambitionern på længere sigt, og flere potentielle sponsorer har henvendt sig af sig selv. Indtil videre ser vi nu tiden an, og det har bestemt sine fordele selv at kunne bestemme det hele uden at skulle smugle sponsornavne ind i emails til deltagerne og den slags.

Morten: Men en sliksponsor kan vi da godt bruge, for lige fra starten har vi stræbt efter at have rigtig gode depoter udelukkende med mærkevare-slik og brandname-cola, så vi læser tilbudsaviser og køber toldfrit slik for at få budgettet til at køre rundt.

Hvor ofte gentages løbet og hvorfor?
Jerk: Skodsborg Marathon afholdes typisk en gang om ugen og i de fleste tilfælde så tidligt som overhovedet muligt på en hverdag. Lidt overraskende passer det faktisk godt i mange tidsplan, fordi vores arbejdstimer ligger mere forskudt end før i tiden. Nogle har aftenvagt eller er selvstændige. Andre igen tager en måske en halv fridag. I takt med, at løbet er blevet mere kendt, får vi desuden forespørgsler om at arrangere weekendløb, så de seneste måneder er vi endt op med at afholde 7-8 marathon om måneden. Vi har også introduceret et officielt halvmarathon, og det trækker også en del til, der bl.a. bruger turen som træning.

Morten: Vi laver også en del specialarrangementer på andre ruter. Jerks 50-årsløb i Hornbæk var en sjov dag med masser af løbere og familie. Vi løber også på den officielle rute for næste års cykel-VM. Flere løbere holder deres fødselsdag hos os ved at invitere til løb og lagkage. Og René Hjorth Olsen, der er en af vores mest trofaste gæster, satte sin danmarksrekord for flest løb i et kalenderløb i Skodsborg.

Hvordan bevarer man motivationen til at gentage løbet så ofte?
Jerk: Folk, der deltager i mange løb, er fra naturens side entusiaster, eller løbetosser om du vil, så de behøver egentlig ikke ret meget motivation. Det er nærmere et spørgsmål om at tvinge sig selv til at holde igen. Selvfølgelig tæller man sine marathon, og det er ingen hemmelighed, at løbetosserne kæmper lidt indbyrdes om at komme øverst i statistikkerne. Men det er ikke det afgørende. Og for mig er der ingen tvivl om, at det sociale og afslappede aspekt er altafgørende, og det som får folk til at komme igen og igen.

Morten: Der er nok også tale om en afhængighed af endorfin-kicket, som man ikke kan nå op på, når man nøjes med en løbetur i almindelig længde. Endelig betyder det noget, at folk simpelthen kommer i fantastisk form herude, for Skodsborg-ruten er meget hård med næsten 400 højdemeter. Til gengæld løber man typisk 45 minutter hurtigere, når man kommer ud på en flad rute.

Hvor mange deltager hver gang, og hvad er ambitionen i forhold til deltagerantal?
Morten: På hverdage er vi gerne en 7-10 personer, mens der kommer betydelig flere i weekenden, dvs. lejlighedsvis 20-30 stykker. Vi kunne uden besvær gøre løbet større, men indtil videre lader vi bare løbet sprede sig fra mund-til-mund og holder os til at lægge løbsdatoerne på www.motionslob.dk.

Giver det noget særligt, at ruten har naturmæssige kvaliteter eller kunne det være hvor som helst?
Jerk: Skodsborg-ruten er meget flot og varieret med sine små kuperede skovstier, som vi deler med kronvildtet, det flotte stykke omkring Mølleåen, samt den grumme Mathilde-bakke der passeres syv gange. Når man løber her hver uge hele året, følger man årstidernes skift på nærmeste hold fra sne og is til sommersol. Vi har forskellige variationer af ruten, som vi prøver af med mellemrum. Men egentlig foretrækker deltagerne den klassiske 6 km rundtur. Det er bare den bedste. Er det nogensinde "surt" at løbe eller er det bare altid godt?

Morten: Er man først smittet af bacillen, så er det svært at holde sig væk. En af de charmerende ting ved marathon er, at to løb aldrig er ens, og at man selv som multi-marathonløber aldrig må blive skødesløs og undervurdere distancen. Med mellemrum har jeg selv oplevet nærmest ikke at kunne slæbe mig igennem dagen, for så to dage senere at kunne løbe et strålende løb. Hvorfor det sker, ved jeg ikke.

Hvorfor er de små marathonløb dukket op de senere år?
Jerk: Først og fremmest har små løb et stort socialt element, som er sværere at opleve i de store byløb. Ens sluttid betyder jo ikke noget videre, fordi man løber igen få dage senere. I de små løb tæller det mere, at man simpelthen har det rigtig sjovt og hyggeligt i gode venners lag. De store løb har i højere grad karakter af totaloplevelser, og løbetosserne deltager selvfølgelig også i New York, Berlin, HCA Odense og København samt de typiske danske byløb og klubløb. Måske har der især omkring de sidstnævnte de senere år været tendens til at skrue deltagerprisen en anelse højt op. Og jeg tror, at folk begynder folk at reagerer imod det, også fordi depoterne til små løb er bedre end til de større. Man får simpelthen meget mere for pengene. Heldigvis er der plads til os alle.

Morten: Også tidsforbruget spiller en rolle. Det er et problem for multiløbere, at familien brokker sig en del over, at man aldrig er hjemme. Her er de små lokale løb så enkle. Man klarer sit marathon i god tid inden frokost og kan stadig nå på arbejde på hverdag eller være hjemme hos familien sidst på formiddagen.

Hvorfor tror I, at marathonløb er blevet så populært?
Morten: Det er stadigvæk superflot at gennemføre sit første marathon. Vi har haft en del debutanter i Skodsborg, og når de kommer i mål, modtages de med helhjertede jubelråb af løbere, der måske selv har 200 marathon på bagen. Alle ved, at det er en bedrift og en overvindelse. Men vi må også se i øjnene, at med marathondistancens stigende popularitet og det store antal løb, så forsvinder noget af magien nødvendigvis. I dag skal der mere til for at være eksklusiv, fx et ironman eller Spartathlon. De kommende år ser vi helt sikkert mange marathonløbere kaste sig ud på længere distancer eller debutere som triatleter for virkelig at teste sig selv. Og vel også for at nyde anerkendelsen fra andre.

Er marathonløb og løb i det hele taget toppet, eller vil vi fortsat se en stigende interesse for løb i de kommende år?
Jerk: Løb er den motionsform, der vinder mest frem. Det er blevet vores nye folkesport, fordi det passer ind i tidens ånd, at man kan træne lige præcis, når det passer, i stedet for at skulle møde i en klub tirsdag og torsdag kl. 17. Desværre ser vi også en voldsom stigning i antallet af løbeskader, også af den sværere slags. Jeg har selv haft en svær skadesperiode, og mange andre har ondt. Men de kan ikke lade være med at løbe. Det er bagsiden af medaljen, for løb belaster kroppen væsentligt hårdere end de fleste andre træningsformer. Så det er vigtigt, at man er opmærksom på signalerne fra sin krop og sørger for at holde de nødvendige pauser. Sådan siger Jerk og griner samtidig til Morten. For om nogen ved de, at ét er teori, noget andet praksis.

Læs mere om Skodsborg Marathon på www.skodsborgmarathon.dk
Fødselsdagsløbet afholdes torsdag 11. november 2010, kl. 7.30 I dagens anledning er der gratis deltagelse.

#1

joaquins billede
Hello;my mane is Joaquin,I am from Spain,I am interested on running this race,can you send me information about it?please,thank you very much.Warm regards.

#2

Bjørn Wellings billede

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15432:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk