En løbebølge trækker sig tilbage

Martin Bork, Admins billede

I over 50 år er danskernes idrætsaktivitet bare steget og steget, men nu vender den. Løb er blandt de aktiviteter, som færre og færre udøver. Flere tegn peger i retning af, at de glade løbeår er på retur.

En løbebølge vokser sig stor
For 10 år siden skete der noget markant i befolkningens løbevaner: Løb blev en folkesport. Det var den motionsform, som passede godt til det moderne menneske. Løb kunne nemt passes ind i en travl hverdag med arbejde, børn, hus, have og fritidsinteresser. Løbeskoene blev snøret efter arbejde, så man kunne nå en tur inden aftensmaden, eller når børnene var lagt i seng, og der var faldet ro over familien.

Antallet af arrangerede løb steg eksplosivt i de glade løbeår fra omkring 500 løb i 2006 til over 1.000 løb om året fra 2010 og frem. Antallet af deltagere til løbene bare steg og steg. Og andelen af danskere, som løb jævnligt steg fra omkring 900.000 i 2008 til over 1,5 mio. i 2015.

Der opstod en atmosfære af motivation og løbeånd, som fik næsten alle med. Du var nærmest underlig, hvis du ikke løb DHL med kollegaerne eller prøvede kræfter med et marathonløb. Det var helt naturligt at løbe. Det at løbe blev et symbol på overskud og status. Løb var med til at forstærke sundhedstendensen i samfundet. Det var forbundet med svaghed og lavstatus at være overvægtig. Det gav status at være veltrænet og fit med en god pulsreserve.

I denne atmosfære af løbeånd opstod også nye produkter til løberne. Det danske millioneventyr, Endomondo, ramte plet med en App, som holder regnskab med dine anstrengelser, men ikke mindst giver mulighed for at dele træningspas på sociale medier og dermed lade sig hylde af vennerne og høste yderligere status. En perfekt kombination i tiden.

Specialbutikker for løbere blomstrede op og fik hurtig en god omsætning. Kæder udvidede med nye knopskud og lokalerne bugnede af varer til den kræsne løber.

Små tegn på stagnation
Alle inden for løbeverdenen og eksperter med forstand på fremtidstendenser vidste, at de glade løbeår måtte få en ende. Successen kunne ikke fortsætte i det uendelige. Spørgsmålet var bare hvornår bølgen knækkede og begyndte sin tilbagetrækning.  

Svage tendenser viste sig allerede i 2012, da antallet af udbudte løb toppede med ca. 1.200 om året og antallet af deltagere stagnerede på omkring 650.000.  Men bølgen var ikke knækket – successen fortsatte på det samme høje niveau! Erhvervet som lever af løberne kom godt igennem de økonomiske kriseår. Der kunne stadig tjenes gode penge på løbegear og store løbsarrangementer. Løbene blev i stigende grad kommercielle.

Nye typer løb var begyndt at dukke op i landskabet for at henvende sig til nye segmenter. Mandehørm, Prinsessen og Vildsvinet og hvad de ellers hed. Det var både godt og skidt. Godt fordi et varieret udbud altid er godt for løberne og tiltrækker nye typer. Skidt fordi det netop var tegn på et trængt marked, som skulle finde på nyt og tiltrække nye løbere for at overleve. 

Løbebølgen trækker sig tilbage
Selv de allermest positive må indrømme, at nu er billedet vendt. Løbebølgen er knækket og trækker sig nu tilbage. Hastigheden kan diskuteres, men det sker! Vi ved endnu ikke, hvor langt den trækker sig tilbage. Men der er opstået en modtrend til motionsentusiasmen, som mærkes på flere områder.

Helt nye tal fra Idrættens Analyseinstitut for 2016 viser, at seks ud af ti voksne over 16 år og otte ud af ti børn i alderen 7-15 år dyrker regelmæssigt motion eller sport i fritiden. Men selvom en klar majoritet af danskerne er idrætsaktive, falder idrætsdeltagelsen for første gang siden den første store måling af danskernes idrætsvaner i 1964.

Undersøgelsen viser, at tilbagegangen i idrætsdeltagelsen primært er at finde blandt de yngre voksne, mens der til gengæld er kommet flereaktive blandt de ældste over 70 år.

De aktiviteter, man udøver er skiftet. Op mod hver tredje voksne dansker (30 pct.) angiver at dyrke styrketræning, og aktiviteten har dermed overhalet løb (29 pct.) som den største idrætsaktivitet blandt de voksne danskere. Efter styrketræning og løb følger vandreture, svømning og spinning. Der er altså både en tendens til, at idrætsaktiviteten falder generelt, men også til at løb viger for andre aktiviteter. Det er nyt!

Færre løbsdeltagere
Antallet af løbsdeltagere til landets mange løbsarrangementer falder. I 2012 var antallet af løbsdeltagere ca. 650.000. I 2015 er tallet faldet til ca. 475.000. Et dramatisk fald som løbsarrangørerne er uhyre bevidste om. I de glade løbeår var der gennemsnitlig 900 deltagere til hvert løb. I 2015 er det tal faldet til knap 400, viser tal fra motionslob.dk. Mere end en halvering på bare få år. Det skyldes ikke mindst udbuddet af et stigende antal løb for at ride med på løbebølgen, men nu begynder det at få konsekvenser for rentabiliteten af løbene.

Selvom de helt små Cannonball-løb oplever fremgang ligesom de helt store løb som Cph. Half, så oplever de mange mellemstore klub-løb stærkt faldende deltagertal. Mange i en sådan grad, at flere løb må aflyses. Selv klassiske løb som BT Halvmarathon og Eremitageløbet kæmper med store frafald og må tænke nyt for at overleve.

Løbsarrangørerne er tvunget til at finde på nye koncepter for at opretholde et rentabelt deltagerantal. Derfor ser vi nye typer løb, som passer til tidens tendens. Trail Run er blevet populært de seneste år, men især de såkaldte konceptløb som Color Run og Zombie Løb vokser stærkt og æder sig ind på de mere traditionelle løb.

De glade løbeår gav god økonomi i sektoren på trods af generel lavkonjunktur. Nu hvor samfundet er kommet om på den anden side af lavkonjunkturen, ser vi pludselig, at økonomien halter flere steder i løbebranchen. En velkendt specialbutik som Runners Corner i Silkeborg – midt i noget af landets bedste løbeterræn – måtte 1. juni dreje nøglen om efter 5 år.

Deling er yt
Følelsen af fællesskab og motivation fyldte meget i de glade løbeår. Vi delte vores successer på de sociale medier. Det er næsten slut nu. Det er nærmest blevet pinligt at slå sine træningsresultater op på de sociale medier. I stedet er der kommet en modtrend. Nu hylder vi den buttede eller faktisk fede krop og anerkender hinanden for at dele billeder af kroppen som den er: ”Hvor er du modig” og ”hvor er du smuk”, siger vi om dem, som f.eks. lægger billeder op med hastagget #fatbikini. Det ER modigt og det ER godt ikke at diskriminere, men fænomenet er et lille led i en større tendens, hvor træning ikke giver status i sig selv.

Det vækker ikke mere opsigt at løbe et marathon. Næsten alle har gjort det. Der er ikke mere at prale af, ikke mere at lade sig fylde for. Ikke engang medlemmer af Klub100 kan få folk til at kigge op og sige wouw. De mange cannonball-løb har fået medlemstallet til at eksplodere og et marathon om ugen eller sågar om dagen er set før.

Antallet af bøger om løb er også faldet drastisk. I de glade løbeår var det ikke usædvanligt, at der kom 3-4 kvalitetsbøger om løb om året plus det løse. Foreløbig er der udkommet en enkelt seriøse bog om løb i 2016. Der er så vidt vides ingen på bedding.

Afslutning
En bølge er ikke skarpt afgrænset og ensartet langs dens forløb. Visse steder knækker den før andre og når, den slår op mod strandkanten har den et ujævnt forløb. Når den ikke kan krybe længere op ad den flade strand, begynder den at trække sig tilbage. Med forskellig styrke og hastighed. Nogle steder langs vandkanten har bølgen stadig fremløb mens den andre steder begynder at trække sig tilbage. Det afhænger blandt andet af strandens struktur.

Sådan er det også med løbebølgen. Fremdrift og tilbagetrækning sker ujævnt og med forskellig hastighed rundt omkring i løbelandskabet. Men der er umiskendelige tegn på, at løbebølgen er begyndt sin tilbagetrækning flere steder langs strandkanten.

Men lige så sikkert det er, at løbetrenden ikke kan vare ved, lige så sikkert er det, at den kommer igen. Ingen ved, hvornår det sker og med hvilken styrke. Men det sker! De glade løbeår kan være lige om hjørnet.

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • shelles billede
  Jeg har taget det store spring og meldt mig til Berlin halv marathon til april 2012. Jeg løber nu ca 7 km 3 gange om ugen og har været oppe og løbe 12 en gang....Samtidig med mit løberi, har jeg...
 • Jørn Künnapuus billede
  Jeg kommer ihvertfald ALDRIG til at ELSKE at løbe. Men sjovt nok så giver jeg mig igang med at træne op til det igen og igen. Denne blog vil hovedsagelig blive brugt som dagbog. Dog vil der nok også...
 • ann levisens billede
  Jeg vil skrive om det at løbe med hoftedysplasi i begge hofter.
 • Tonnys billede
  Vil prøve at skrive mine tanker om det at løbe, og ikke mindst det et lette den dertil indrettede. og komme ud af døren.
 • Dorthes billede
  Hej Alle, Dette er mit første indlæg, så jeg er ikke helt sikker på om det er rigtigt det jeg gør... Det er sikkert forkert :) Fredag vil jeg løbe min første tur på 6 km fra min bopæl her i...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15350:

David Kuntz Etzerodts billede
Frisk fyr, på 40 +år, som må erkende løb er det der fungere bedst som sportsgren for mig. Elsker...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk