Boganmeldelse: Rasmus Hennings Udfordringen

Martin Bork, Admins billede

Danmarks mest vindende triatlet hedder Rasmus Henning. Siden 1998 har den nu 36-årige sjællænder markeret sig på både dansk og international grund. Det er blevet til en stribe DM- og EM-titler på den korte triatlon, OL-distancen, og han har også markeret sig på de tre-fire gange så lange og strabadserende VM- og Ironman-strækninger, hvor det er blevet til en sølvmedalje tilbage i 2001 i Fredericia, og hvor den ultimative drøm kontinuerligt hedder sejren i det uofficielle VM, jernmandskonkurrencen på Hawaii. Det alle taler om, og på østaten i Stillehavet ligger den største prestige-titel og venter på de mest ambitiøse: Verdens bedste ironman. Og ikke mindst: Det eneste sted, hvor disse supermænd og kvinder tjener rigtig godt på deres sport. En konkurrence, hvor den jævnaldrende Torbjørn Sindballe er den hidtil eneste dansker på en podieplads som 3´er i 2007, og hvor han på et tidspunkt havde den bedste cykeltid på de legendariske 180 kilometer i stegende hede og kraftig blæst i Kona og omegn.

God debut

I sin debut på Hawaii i 2009 gik det rigtig godt for Rasmus Henning. Trods et brud på hånden blev det til en 5. plads i verdens bedste felt, og forventingerne var store til deltagelsen i 2010-løbet, der kaldes Ford Ironman World Championship. Her gik det imidlertid helt galt. Stress og forvirring i skiftezonen betød, at Henning simpelt hen glemte at tage sin svømmedragt af til cyklingen, og han fik problemer med både sin race-top og med sine sko! Et langsomt, afsluttende maratonløb med kilometer-tider på 5.15 – 5.30 resulterede i, at Henning måtte tage til takke med en placering som nummer 23. Det magre resultat beskrives i begyndelsen af bogen ”Udfordringen”, som i dagbogsform beskriver et år i en top-triatlets liv. Frem mod den egentlige herre-dyst mod resten af verdenseliten på Hawaii lørdag den 8. oktober 2011.

Bag facaden

En top-triatlets hverdag er præget af træning, restitution, hvile og søvn. For Rasmus Hennings vedkommende et også til tider særdeles hektisk familieliv, forpligtelser over for sponsorer, kontakt til trænere, behandlere og forbund. Dertil en stribe aftaler med en masse forskellige mennesker, der alle er tilknyttet ham selv, eller som på forskellig vis krydser hans vej. Den travle dagligdag stresser ham periodevis, og ind imellem går det ud over hans kone og deres to piger. Det er et liv præget af afsavn og dilemmaer, som Rasmus Henning beskriver uden omsvøb. De personlige betragtninger fremstår ganske stærkt i bogen.

Træning og konkurrencer

Dagbogsformen har både styrke og svaghed. Autencitet, nærvær og spontanitet tæller på plussiden. Derimod er der ikke så meget plads til refleksion. Det kan skyldes, at Henning er under permanent stress, både fysisk og mentalt. Han skal både træne og konkurrere, samtidig med at "butikken" skal køre rundt. Der skal betales regninger. Trænere, hjælpere, pressemand og behandlere skal honoreres. I dette krydsfelt kommer han delvis til kort, for de virkelig store, internationale resultater udebliver. Læs: også den økonomiske gevinst. Det kan synes uretfærdigt, når top-atleter inden for tri-sporten kun tjener relativt få penge, eller ingen overhovedet, når træningsindsatsen er så stor. Sammenlign blot med middelmådige tennisspillere, som er millionærer. Men under læsning af bogen bliver man også lidt forundret: For er det virkelig nødvendigt - selv på verdensplan - at træne så meget? At dræne kroppen for energi og kræfter med 6-7 timers træningsdage? At tage ud at træne, når man er gennemtræt og massivt mentalt udfordret? Det er, som om præmissen for at deltage på dette niveau er, at der trænes massivt og intensivt over tid, og at der ikke stilles spørgsmålstegn ved mængden. Som om, den enkelte er bange for, at de andre træner bedre, læs mere. Samtidig er der åbenlyst de rent praktiske og tekniske forhold omkring udstyr, især cyklen, som spiller ind. Materialevalg er af afgørende betydning i denne vindblæste del af en tri-konkurrence.

Playitas og Danmark

Rasmus Henning og familien flytter under forløbet til Playitas på Kanarie-øen Fuertevenura. Af træningsmæssige og klimatiske årsager. Det lyder ganske fornuftigt, men det er heller ikke uden omkostninger, hverken personligt eller familiemæssigt. Denne del af dagbogen, der beskriver dilemmaerne i en topsportsudøvers familie, er ganske spændende læsning, ligesom Hennings kone, Anitas indlæg, der beskriver deres liv fra en anden vinkel. Det kunne også have været fint at få indlæg fra trænere og landsholdskammerater, som kunne komplettere billedet af stjernen.

Gaveidé

Bogen virker ikke helt så gennemarbejdet og redigeret, som man kunne forvente. Dagbogen burde være renset for fyldord som "faktisk", "selvfølgelig" og "simpelthen". Og der er sprog- og slåfejl, som ikke er fanget i korrekturen. En dagbog kan jo godt "omskrives" under refleksion. Denne anmelder savner også en kommentar til de to dødsfald i forbindelse med Århus-stævnet og træningen i ugen op til løbet i 2011. Det må da have gjort indtryk?

Når det er sagt, er der en række passager i bogen, hvor man bliver fanget ind af stemningen og læser videre, fordi det er spændende. Hvordan går konkurrencen? Hvad sker der med familien?

"Udfordringen" kan anbefales som en letlæst og ganske underholdende beretning fra en top-triatlets liv i frontzonen. En god julegave-idé for den nysgerrige motionist eller "wannabe"-triatlet, der vil læse om og mærke suset fra de store konkurrencer - og komme ind bag kulisserne.

Af: Henrik Lund Jensen

Rasmus Henning: Udfordringen 300 sider, 299,00 kr. Gyldendal, www.gyldendal.dk

#1

May-Britt Hansens billede

Hej Henrik
Jeg var til Rasmus Hennings foredrag om bogen, og han fortalte, at dagbogsafsnittene blev indtalt på diktafon, hvilket nok er det, der afspejler sig i ordene 'faktisk' osv. Jeg studsede nemlig over det samme.
Om man skal korrigere dette ved skrivningen er en smagssag. Jeg fik mest en fornemmelse af, at det var 'her og nu'-følelsen, der slog igennem.

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Haahrs billede
  Hjælp mig med at komme af med disse billetter????
 • Cecilia Arendals billede
  Jeg vil forsøge at beskrive den svære vej tilbage til de lange løb med en achillessenebetændelse i bagagen- Bloggen skal bruges til at fastholde at jeg igen i 2010 løber marathon og er skadesfri....
 • Sannes billede
  Mon nogen har gode råd til følgende. Mine "læger" har stillet diagnosen betændt achillessene, men ingen af de øvelser som anbefales hjælper. Jeg har i en periode haft en smule ondt ved løb over 6-7...
 • Lars Fabriciuss billede
  Jeg har været igennem et vægttab på 40 kg på blot 10 måneder, jeg har brugt løb rigtig meget, og her er Silkeborg den bedste by at løbe rundt i :) Men nu er jeg ved at træne op til marathon til maj,...
 • Peter Bertrams billede
  På denne blog vil jeg give en status en gang om måneden ca. om min vej mod det endelige mål. At være i stand til at løbe et bjergmarathon (Kaisermarathon) til efteråret 2013. Hvor er jeg henne i min...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15347:

Marzenas billede
Jeg hedder Marzena fra 2 år siden startede jeg at løbe… Nu min højste distance 52km Hver weekend...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk