Anmeldelse: Når træning bliver en besættelse

Martin Bork, Admins billede

Spændende bog om afhængighed af fysisk aktivitet sætter fokus på et voksende problem.

Af Henrik Lund Jensen

De fleste af os aktive sportsudøvere kender bestemt til den ubeskrivelige følelse af at lykkes. Både med sin træning og sine resultater. Når hver eneste tilbagelagt kilometer eller interval bliver til en berusende færd gennem landskabet. Når træningen og den mentale forberedelse går op i en højere enhed og resulterer i en personlig rekord og en medalje. Ingen kan være i tvivl om, at fysisk aktivitet er sundt og en betydelig gevinst for den enkelte. Men der er grænser. Helt bestemte territorier, som man skal bevæge sig inden for. Ellers kan det gå grueligt galt. Det har psykolog og phd.- studerende Mia Lichtenstein - der selv er aktiv løber på konkurrenceniveau - sat sig for at undersøge nærmere. Og det er der kommet en meget interessant bog ud af: "Besat af træning".

Ikke hyggelæsning
Det gør et stort indtryk at læse historierne om maratonløberen og triatleten Jesper, om distanceløberen Kent, om fitness-pigen Mia, om supermotionisten Thomas og om den tungsindig anlagte Sofie. Fælles for de fem er, at de bliver ramt af træningsafhængighed i en sådan grad, at deres tilstand kan sammenlignes med en stiknarkomans evige kamp for at få det daglige fix. 

Træningsmængden sættes konstant i vejret, og skaderne ignoreres. De oplever hele tiden, at nok ikke er nok, når det gælder den personlige træning, og et par af den oplever så voldsomme fysisk og mentale sammenbrud, at det virker uvirkeligt, at de kan komme så langt ud ad træningstangenten. Det er bestemt ikke morsom læsning, ja denne anmelder - med 40 års træning bag sig - fik ind imellem gåsehud over den skæbne, de er ude for i deres evige søgen efter tilfredsstillelse. Og det er absolut også en belastning for familie og børn, når en træningsnarkoman for alvor folder sig ud.

Fra passion til lidelse
Mia Lichtenstein har sat sig for at undersøge og beskrive den eksisterende forskning på området. Træningsafhængighedens symptomer og afgrænsninger, årsager, udbredelse og samfundsmæssige sammenhæng. Det gør hun rigtig godt. For der findes ikke de helt store mængder af forsøg og undersøgelser at komme i dybden med. Det er forfatterens fortjeneste at samle den tilgængelige viden, at systematisere den - og ikke mindst at synliggøre, hvor grænserne går mellem passion, fascination og indlevelse i sin sport - og dér, hvor det bliver til en sygelig tilstand.

"Besat af træning" er en velskrevet og interessant bog, der henvender sig til trænere og aktive udøvere, der er ramt af, eller som er i risiko for at blive involveret i en træningsafhængighed. For lige så sjovt, spændende og livgivende det er, at have et sundt og naturligt forhold til sin sportsudøvelser, ligeså skrækkeligt kan det være at opleve medaljens bagside. Bogen tager også fat på et tabu-område, hvis omfang meget vel kunne være voksende i de kommende år. Ros til Mia Lichtenstein for at tage fat på emnet i en gennemført og professionel form.

Mia Lichtenstein: "Besat af træning". Pris: 268 kroner

 

Om bloggen

Martin Bork, Admins billede
Pressemeddelelser og information.

Andre bloggere

5 blogeksempler

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15347:

Marzenas billede
Jeg hedder Marzena fra 2 år siden startede jeg at løbe… Nu min højste distance 52km Hver weekend...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk