Maraton - skal, skal ikke?

Lars Skjoldbys billede

Jeg løb mit første halvmaraton til VM i halvmaraton i foråret 2014. De sidste kilometer var hårde og jeg gennemførte på lidt over to timer. Måneden efter løb jeg Vikingesporet, lige ledes et halvmaratron bare som trail i Boserup Skov. Efter det løb var jeg helt færdig. Jeg husker at alle muskler og led skreg af ømhed. 

Men jeg var hooked på mere og har siden da løbet flere halvmaraton. Nogle i "rigtige løb" andre bare for mig selv i fritiden. Og det er blevet nemmere at gennemføre. Meget nemmere. 

Da jeg løb Vikingesporet her i 2015 forbedrede jeg min tid med over 7 minutter og løb rimeligt overskudsagtigt i mål.

Nu har jeg besluttet, at jeg vil længere ud, men jeg er i tvivl om maraton er distancen. For selvom jeg kan gennemføre 21 kilometer relativt problemfrit, har jeg svært ved at forestille mig, at distancen kan fordobles. 

Mit why

Det der driver mig er som sådan ikke de lange distancer. Det er træningen op til og det at nå målet. Og der er ingen tvivl om, at man med koncentreret træning mod ét mål - maraton eller noget andet - kan rykke sig enormt. 

En af mine fordomme mod maraton er, at jeg forstiller mig, at det "bare" er et løb, hvor motoren kører med cruise control. Selvfølgelig sker der noget mentalt som skal overvindes. Og her er jeg virkelig i tvivl, om jeg kan hold motivationen kørende i de lidt over fire timer, det nok vil tage mig at løbe et maraton, når man bare løber ligeud.

Jeg elsker også at løbe trailløb. Det der med at pulsen stiger og falder hele tiden, synes jeg, er interessant (hvis man kan kalde det for det). Og man kan sagtens finde danske trailløb på en 25-30 kilometer, som i sværhedsgrad svarer til et maraton. 

Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet. Men jeg er i tvivl, hvad næste mål skal være. 

 

Har du stået med lignende tvivl, så vil jeg meget gerne høre fra dig?

I det hele taget vil jeg gerne høre, hvordan du har valgt dit næste løbsmål.

#1

Søren Gade Svendsens billede

Hej Lars.
Jeg så dit blogindlæg på FB og linkede over og synes jeg vil give dig mit besyv med baggrund i mine erfaringer. Du kan bruge dem, hvis du vil....

Jeg har selv løbet, som du gør - nemlig max. 1/2 og ellers små 5-10 km. ture. Jeg kalder dem små, efter jeg for ca. 3 år siden besluttede at træne op til 1/1 marathon. En tanke, som jeg tidligere har troet umulig, men som qua kg.tab pga. spinning siden 2011 og fortsat løb, blev mulig.

Træningen blev naturligvis lagt lidt om, dels blev turene længere og samtidigt blev jeg nok lidt mer´ seriøs med træning og lagde lidt mer´ kvalitet i den.

Nå, nu har jeg siden 2013 løbet 4 1/1 marathon - i Berlin (2013), Hamborg (2014), Berlin (2014) og senest i Hamborg (2015). Alle har såvel op til og især under løb og efter været kæmpemæssige oplevelser, men også hver især sejre for mig. Naturligvis står no. 1 i Berlin som noget særligt og eneste men er, at jeg overskred de magiske 4 timer med sølle 46 sekunder fordi jeg havde besluttet mig inden løbet at filme ca. 600 m. op til Brandenburger Tor og 200 m. herfra til mål...hvis jeg havde overskuddet. Fint nok bortset fra de 46 sek. og så at jeg ikke fik trykket på optag!!! ;-)

Men Berlin 2014 var der, hvor jeg for alvor fandt ud af "løsningen" bag marathon. Nemlig at et marathon går ud på at disponere hele vejen, så jeg løb for første gang KUN på puls (max. 144, herover, så ned med farten) med det resultat, at jeg for det første løb HELE vejen (uden at gå) og for det andet slog PR med 3:53.

Det største af det hele var, at jeg følte overskud og energi hele vejen og v/35 følte jeg, at jeg kunne sætte farten op, men undlod og holdt mig til mit mål med pulsen og det betød, at jeg var naturlig træt men ikke helt splittet af.

Det modsatte har jeg prøvet i Hamborg i 2014, hvor jeg var i så god form, at jeg næsten slog PR på 1/2 med ca. 5 min./km og det kan jeg ikke på 1/1, så den regning kom snigende fra 23-25 km. og slog for alvor til efter de 30. Samme med 2015 - også i Hamborg så aldrig mer´ ;-) - der gik jeg helt død v/32, men det skyldes nu primært manglende mængdetræning op til løbet.

Jeg synes, at jeg vil svare dig på 2 ting...:

1) Cruise control på 42,2 km....jo, det er noget om, for det handler om at disponere, men nyd det....det er også derfor, at jeg vil anbefale dig at gøre som mig...deltage i de "store" løb som Berlin eller som jeg gør i 2016 - Paris - og få en oplevelse ud af det samtidigt med - og det skal du ikke ta´ fejl af - at det er hårdt nok. Der er langt fra 21 ud til 42, men når man er i tøjet ;-).

Fx. både i Berlin og Hamborg er der tilskuere og musik hele vejen rundt, så det er altså også med at nyde det. Også selvom man lider...så er det bestemt muligt. Og lide...det skal du nok komme til. Der er ingen, som løber 42 uden det gør ondt mellem 30 og 42 km....

2) Træningen - det er jo fantastisk at træne intensivt mod noget og så nå målet og løbe under Brandenburger Tor og se målet 200 m. forude...så er alle de sure træningstimer bare givet så godt ud...

Men træningen kan også godt nydes...fx. sørg for at løbe sammen med nogen på de lange ture, som jeg klart vil anbefale i weekenden og gerne 10-12 uger op til løbet...så kan man godt drosle lidt ned 1-2 uger før, men få gerne 20+ ture i langsomt tempo og dermed få kroppen til at mærke, hvordan det er at være ude i over 2 timer måske nærmere 3 timer....du behøver ikke løbe over 30 km., men 20-22 og så måske en del ture på 24 har jeg haft meget glæde af....jeg har kun 1 gang trænet 30 km. men det var også en dag, hvor lysten bare var der....men hvis du løber mer´ op mod de 30 end tættere på 20 skal du huske, at kroppen skal bruge noget mer´ tid på restitution.

I mellem de lange ture har jeg både prøvet intervalture (til 1 løb), men det er altså hårdt for en gammel mands krop (jeg er 47), tempo (lidt nemmere) og så alm. løb 10-12 km. tirsdag og torsdag. Jeg har således for det meste løbet 3 gange om ugen suppleret med lidt spinning.

Herudover træner jeg overkrop med 5 øvelser max. 15 min., hvor jeg træninger armbøjninger, mave og ryg.

 

Jeg håber, at du har fået noget, du kan bruge om ikke andet lidt inspiration.

 

God vind med din beslutning...jeg har aldrig fortrudt min om at prøve de 42 og jeg har et mål om at nå 10 i alt...mon ikke jeg fortsætter forudsat kroppen vil være med.

 

Bh Søren

Om bloggen

Lars Skjoldbys billede
Velkommen til min blog: Løb med Lars. Her vil jeg fra tid til anden dele ud af mine løbeoplevelser, inspirere dig med tips til hvordan jeg forbedre mit løb, overvejelser i forbindelse med træning og den slags. Kommentarer og reflektioner er meget velkomne på de enkelte artikler.

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Henrik Lund Jensens billede
  Løbetræner og lærer på Sportsefterskolen SINE, Henrik Lund Jensen, giver dig her de seneste nyheder inden for løb.
 • Tinas billede
  Her på bloggen vil jeg skrive om oplevelser med familien og om den ny fundne sport
 • Ulla Lassens billede
  I min blog vil jeg komme ind på de mange fordele, der er ved at komme tættere på naturen. Dette er både gennem løb og gåture i naturskønne områder, men det er også i form af at vælge flere naturlige...
 • Peter Hjortkjær Jørgensens billede
  Her på bloggen vil jeg fortælle om mine løb.
 • Vivis billede
  Så er et løbeår næsten "løbet" igen. Målene for 2011 er nået, nu er det tid at sætte nye mål. Et mål skal være realistisk, opnåeligt ja og hvad mere? Hovedmålet - pusler lidt med tanken om et...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15428:

Larss billede
Løbebegynder. Bruger det som en del af en bredere motionsstrategi med cykling og styrketræning. Mål...

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk