Det er sådan du løber: Prolog

Ole Stougaards billede

Løbeteknik er min store passion, og jeg vil starte ud med at jeg skrive en række blogindlæg der handler om, hvordan vi løber.

Når jeg taler med løbere i dag, så oplever jeg, at de fleste ikke ved hvad det er de gør, for at komme fremad. Løbere løber bare uden at skænke det en tanke.

For at du kan udvikle dit løb og blive en bedre løber, eller for at komme evigt tilbagevendende skader kvit, er det en rigtig god idé, at have en viden om, hvad det er for nogle mekanismer der får os til at løbe.

Ved at følge med i disse blogindlæg, vil du blive introduceret til, hvordan vi løber. Teorien tager udgangspunkt i Posemethod.

Det løbeparadigme langt de fleste løbere arbejder med i dag bygger på en antagelse om, at der ikke findes én løbeteknik, der passer på alle. Vi er som mennesker alle bygget forskelligt, og derfor er det ikke muligt at bruge én løbeteknik på alle.

Derudover forklarer nutidens løbeparadigme, at vi skaber vores fremdrift/løbefart ved at vi bruger vores muskler. Det vil sige, at det er ved hjælp af muskelkraft, at vi kommer fremad.

Dette er i mine øjne ikke korrekt, og med Posemethod defineres et nyt løbeparadigme med følgende vigtige elementer:

 1. Det er muligt at definere én standard for løbeteknik. Det er en standard der passer på ALLE løbere
 2. Det er vores kropsvægt vi bruger til at skabe fremdrift og IKKE vores muskler. Tyngdekraften giver os vores kropsvægt, som vi så bruger til at komme fremad. Kropsvægten er kongen og vores muskler er blot kongens tjenere

Så følg med i de kommende blogindlæg og bliv klogere på, hvordan du løber og hvordan du kan optimere din løbeteknik.

#1

Teddys billede

Syntes det ville være rigtig fedt hvis der på løbesite ville blive gjort noget ud af at få folk til at løbe ordentligt/mest fornuftigt uden at det evig og altid skal handle om poserunning eller anden barfodsteknik.

#2

Sørens billede

Hej Teddy

Er det ikke lidt selvmodsigende? Hvis det at løbe ordentligt/mest fornuftigt nu engang er med teknikken poserunning, så handler det jo netop om det, du efterlyser. P.S. jeg løber ikke selv Pose :-)

#3

Teddys billede

Jo det er selvmodsigende HVIS det var det korrekte at løbe sådan. Men det er det jo ikke, medmindre det er en poserunning instruktør du spørger.

 

Løbeteknik er så meget andet end det der bliver prædiket i poserunning kredse.

#4

Anonyms billede

Jeg løber som jeg løber, har løbet i mange år uden skader. Det er kun modediller der dukker frem nu og da. Så hvad i end disker op med, så løber jeg på den måde jeg nu engang synes er behageligt.

#5

Anonyms billede

Det er utroligt der bliver ved at komme modediller mht. løbeteknik, jeg har løbet i mange år uden skader, og jeg løber bare, jeg tænker ikke hvordan jeg lander eller hvordan min overkrop skal placeres i forhold til fødderne og hvad i nu finder på ; ))) Det går fint uden..

#6

Teddys billede

og er jo pudsigt i bare kan løbe som i gør uden skader, når nu poserunning påstår der er en form på alle og at alle løber ens. Men er nødagtig det jeg gerne ville frem til med mit indlæg :-)

#7

Sørens billede

Det er jo langt fra alle, som får skader af hællanding. Jeg har heller ikke selv problemer, men synes, Pose Running/Natural Running er interessant.

 

Mode eller ej: Det er trods alt først gennem de sidset 40 år, hællanding er udbredt blandt motionister og elite. Før den tykke sål blev opfundet, var forfodslanding det sædvanlige. Nu er man blot begyndt at gå tilbage til "det naturlige".

 

Interessant er det også, at de bedste blandt eliteløbere ikke hællander. Hvis det nu var løbeteknisk og løbeøkonomisk det bedste at hællande, ville de hurtigste løbere i verden uden tvivl hællande, men det gør de ikke. Se f.eks. denne fremragende slowmotion:

http://www.youtube.com/watch?v=4QrlPmK4B94

 

Jeg ved godt, at 100 meter løb er en speciel deciplin, men selv på lange distancer er pose running/natural running udbredt blandt eliten.

 

Det synes jeg, er bemærkelsesværdigt...

#8

Teddys billede

Eliten har i min verden aldrig landet specielt meget på hælen og gør de fleste af os heller ikke, hvis blot tempoet er højt nok.

Men man kan sagtens berøre jorden først med hælen, gør de fleste, uden dog at lægge vægt på benet før hele foden er fladt i jorden.

Så jeg syntes ikke bare man kan snakke hællanding, kontra midtfodslanding.

 

@Søren

Det jeg mente var ikke at folk fint kan løbe med hællanding uden skader, men burde de kunne det når man i pose opererer med at alle løbere er ens, dvs skabt til at lande midt på foden og ikke på hælen?

Om bloggen

Ole Stougaards billede
Blogger om træning og løbeteknik - især Poserunning

Andre bloggere

5 blogeksempler

 • Rasmuss billede
  Hej med jer. Jeg vil super gerne løbe BERLIN Marathon her i 2013, men har ikke et startnummer. Hvis du har et nummer du vil sælge, må du gerne tænke på mig
 • Niclas Pedersens billede
  Emnet for min blog er, hvordan motion har været med til at ændre mit liv, efter at jeg i mange år led af kraftig overvægt. Men langsomt fik jeg vendt hele min livsstil på hovedet.
 • Løbemusens billede
  Følg mig på: www.lobemusen.wordpress.com
 • Hans Olesens billede
  Drop fitnesscenteret og løb en tur i naturen. Der er masser at se på, lige fra fugle til biller og blade og træer. Det giver dig en anden oplevelse end bare motion. Du bliver langt mere motiveret af...
 • Anja Marie Hansens billede
  Fra at syntes løb er for de mennesker som er super seje, sunde og fit...til at løb også er for mig!

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15376:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk