Tips til vinterløb

Paul Brandt, løbeekspert hos adidas Danmark

Efterårs- og vintersæsonen med kulde og mørke trænger sig på, og for mange løbere er løbebåndet i fitnesscenteret det eneste tænkelige alternativ. Men så længe det ikke er ekstremt is- eller sneglat udenfor, er der mange fordele forbundet med at fortsætte med at løbe udendørs året rundt – udelukkende eller som supplement til løbebåndet.

Vinterløb adskiller sig en del fra løb i sommerhalvåret, og for den, som vil forlænge sæsonen, er der en række grundlæggende ting at tage stilling til. Paul Brandt, løbeekspert hos adidas Danmark, giver her sine bedste tips:

Fordele

Vinterhalvåret byder på meget mørke, og derfor er det vigtigt at udnytte de få solskinstimer, man får. At løbe på en flot vinterdag øger ikke kun vores fysiske præstationsevne men giver os også et mentalt ’kick’, som vi ofte har behov for.

Træningseffekten ved at løbe ude i naturen er større end på et løbebånd, eftersom løbestilen bliver mere naturlig.

Vinteren er den tid på året, som passer bedst til opbygningstræning. Derfor bør løbestrækningerne være længere og have en lavere intensitet i forhold til sommerhalvåret. Intensiteten om vinteren påvirkes også i høj grad af de ydre forhold som temperatur og underlag.

Vinterhalvårets ujævne underlag giver en større variation i, hvordan vi sætter fødderne på jorden for hvert skridt. Denne variation gør, at belastningen af muskler, sener, ledbånd og knogler bliver bedre fordelt og dermed mindskes risikoen for slidtage og overanstrengelse.

Vejrforhold

Fristelsen til at tage løbeskoene på en mørk eftermiddag i november er formodentlig lavere end på en lys aften i maj. Det stiller højere krav om mental forberedelse og beslutsomhed for at gennemføre en planlagt løbetur. Men det bedste er, at nydelsen efterfølgende er mindst lige så stor. Hvis ikke større.

Følsomheden overfor kulde er individuel. Har man tendens til astmatisk besvær, når temperaturen falder til minusgrader, findes der særskilte varmevekslere, som man kan ånde igennem, når man løber.

Temperaturen bør ikke være den eneste faktor, som afgør om man skal ud på løberuten eller ikke. Er det vindstille og tørt, kan kviksølvet synke lavt i termometret, uden at det reelt bliver en udfordring for kroppen. Blæser det meget, bør man derimod tænke sig om en ekstra gang, inden man begiver sig ud.

Udrustning

Det er en velkendt fejltagelse omkring vinterløb, at man overdriver kulden og tager for meget tøj på. Det fører oftest til, at sveden forbliver i tøjet og fryser, hvilket nedkøler kroppen hurtigt. For at undgå dette bør man være iført en vindjakke, lange tights, en langærmet løbetrøje, en tynd hue og vanter. De første minutter af turen skal føles en lille smule kølige.

Med hensyn til løbesko bør man løbe i et par af en lidt grovere model, som er tilpasset vinterhalvårets vejrforhold. Da det ofte kan være glat grundet is eller nedbør, bør man først og fremmest være iført et par sko, som giver et rigtig godt greb. Fraviger man asfaltvejen og bevæger sig ud i naturen, bør man desuden være iført løbesko, der giver en god stabilitet og en god stødabsorbering for at minimere risikoen for skader.

Da det ofte er mørkt, når man begiver sig ud på en løbetur i vinterhalvåret, er det vigtigt at blive set. Løbetøj har ofte en del påklistrede reflekser, men skal du være på den sikre side, er det bedst at anvende en refleksvest eller pandelampe, hvis du for eksempel løber på mørke landeveje.

Løbeteknik

Sammenlignet med sommerhalvåret er løberuterne om vinteren typisk betydeligt mere ujævne og afvekslende. Det fører til et mere varieret tempo, som skal tilpasses underlaget, hvilket træner afsættet og gør dit løb stærkere og mere dynamisk. Få tips til vinterløb her...

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15324:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk