Sådan vælger du de rette løbesko - en kort guide

Når du står nede i din lokale sportsforretning, vil de fleste løbesko føles behagelige at have på, og for mange bliver valget dikteret af farver, design eller mærke. Den egentlige test kommer først, når du er kommet ud på stierne og får kilometer i de nye sko.

 

Om du har den rette løbesko handler nemlig ikke om, hvorvidt der er en Nike Swoosh på siden eller tre Adidas-striber. Det handler om,hvilken løbestil du har, hvordan din fod er formet, og hvilket underlag du løber på. Ignorerer du disse faktorer, risikerer du i sidste ende at få alvorlige led- og belastningsskader, der kan være meget svære at slippe af med igen.

Hvilken løbestil har du?

Der findes tre måder at løbe på. Kender du dem? Kender du din egen løbestil? De tre løbestile er:

·         Neutral (almindeligt løb, hvor foden rammer underlaget helt fladt)

·         Over-pronation (hvor foden rammer underlaget på indersiden)

·         Supination (hvor foden rammer underlaget på ydersiden)

Hvis du ikke kender din løbestil, er det vigtigt, at du får styr på det, inden du investerer en krone i nye løbesko. Du kan gå ned i din lokale sportsforretning og få taget en gratis løbetest (Sportmaster-kæden tilbyder bl.a. dette i mange af deres butikker).

Tre typer løbesko

Det næste du skal have styr på er, hvilket underlag du oftest løber på. Her opdeler vi dem igen i tre forskellige typer af løbesko:

 

- Asfalt (for dig der løber mest på vej, asfalteret sti eller fortove). Disse sko er designet til at støtte foden ekstra, og giver ekstra fjedring, så dine fødder kan holde til mange gentagne hårde stød mod så hårdt et underlag.

- Trail (for dig der løber uden for de normale stier, i skoven, i mudder, på rødder, sten mv.). Disse sko er fremstillet i mere holdbare materialer og endvidere med speciel beskyttelse af underfoden.

- Crosstraining (for dig der mest løber i et motionscenter).

Det internationale løbemagasin Runners World har lavet en smart automatisk løbesko-vælger>, hvor du skal svare på en rækkespørgsmål, hvorefter den præsenterer dig for korrekte sko, du kan vælge mellem.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15316:

Jean Anborgs billede
Ny i seriøs løb

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk