Myter om mad og motion

Af brevkasseredaktør Nina Markholt, klinisk diætist og kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Der florerer mange myter om, hvad der er bedst at spise og drikke i forbindelse med løbe- og styrketræning.Hvis du træner for at holde dig i form, skal du leve efter de officielle 8 kostråd. På den måde får din krop, den energi og de næringsstoffer den har brug for til at kunne yde sit bedste og til at restituere efter træning. Andre råd gælder til elitesportsfolk. Men mange af de råd og produkter, der er udviklet til elitesportsfolk, har hverdagsmotionisten taget til sig. I artiklen vil jeg gennemgå de myter, jeg ofte hører i min frokostpause og i omklædningsrummet.

Myte: Det er nødvendigt at drikke sukkerholdig væske før, under og efter en løbetur på motionsniveau

Nej, det er ikke nødvendigt. Det er først efter 1½-2 timers løbetræning med moderat til hård intensitet at kroppen kan gå ”sukkerkold” og har brug for ekstra tilførsel af sukker.

Skal du ud på en lang og krævende løbetur, er det vigtigt, at du drikker væske med maks. 8 % sukkerindhold Det hænger sammen med, at et sukkerindhold over 8 % nedsætter din krops evne til at optage vand og sukker fra tarmen, hvilket hæmmer din præstation.

Du kan evt. medbringe ¼ - ½ liter æblejuice fortyndet med ¼ - ½ liter vand tilsat lidt salt på din tur. Både sukker og salt binder væsken i kroppen.

Myte: Efter løbe- og styrketræning kan jeg spise og drikke hvad som helst, uden det sætter sig

Nej, desværre. Selvom din forbrænding er højere efter en løbetur eller styrketræning, tæller det, du spiser og drikker efter træning med i hele dagens ”kalorieregnskab.”

Chokolade, slik  og kage indeholder mange kalorier og mætter ikke særligt længe. Spiser du det efter din træning, er der derfor risiko for, at du samlet over dagen får for mange kalorier. Og spiser du flere kalorier, end du forbrænder over en periode, tager du på i vægt.

Hvis du ønsker at give din krop det bedste udgangspunkt for at restituere efter en længere løbetur eller styrketræning, er det langt bedre at spise noget rigtig mad. Det kunne være en håndfuld rosiner, en banan eller hvidt brød med marmelade og et glas skummet- eller minimælk. På den måde indgår mellemmåltidet som en del af en sund og varieret kost, der er i overensstemmelse med de 8 kostråd.

Myte: Proteinpulver, -drikke og -barer giver større muskler

Nej, tilskud af protein giver ikke i sig selv større muskler. I forbindelse med specielt styrketræning har din krop brug for protein til at opbygge og udvikle dine muskler. Men proteinrige tilskudsprodukter har ikke vist sig bedre til at øge muskeltilvæksten end almindelige proteinrige fødevarer som diverse mejeriprodukter og kød.

Spiser du en sund og varieret kost, får du tilstrækkeligt med protein (aminosyrer) til at opbygge og udvide dine muskler. Når du styrketræner på motionsniveau, er det derfor ikke nødvendigt med et ekstra proteintilskud. 

Proteinrige tilskudsprodukter er primært relevante for sportsfolk, der dyrker hård udholdenhedstræning, fordi de har et større behov for protein end andre. Men eftersom disse sportsfolk ofte allerede spiser store mængder mad end personer, bliver det øget behov i de fleste tilfælde dækket via den almindelige mad. For småtspisende eller vegetarer/veganere, der træner meget, kan et proteintilskud dog overvejes.

Myte: Kosttilskud i form af vitaminer og mineraler øger præstationsevnen

Nej. Der er ingen holdepunkter for, at et tilskud af vitaminer og mineraler har en effekt på præstationsevnen hos fysisk aktive, der spiser en sund og varieret kost

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15378:

Mogens Nannbergs billede
Kortdistanceløber

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk