At løbe gennem New York

Af Henrik Lund Jensen

At deltage i et løb i den amerikanske metropol er en oplevelse af de store. Vi prøvede den halve maraton.

Forleden dumpede det ind ad brevsprækken: diplomet. En lykønskning fra New York Road Runners Club, underskrevet af løbsdirektør Mary Wittenberg og selveste borgmester Michale R. Bloomberg. Det var super-lækkert at modtage den erkendtlighed, og tankerne går tilbage til søndag den 20. marts, hvor vi på en meget tidlig og iskold morgen stod klar til at løbe 21,097 km gennem verdens mest berømte by.

Fascinerende
At løbe gennem New York er en fascinerende oplevelse af lys, lyde og farver. Et klassisk jazz-nummer med verdenskendte Ella Fitzgerald har titlen: "We´ll turn Manhattan into an isle of Joy". Og det er jo løbeglæden, der får de godt 10.000 deltagere i New York City Half Marathon til at stille sig klar i Central Park. Vi:  Fire elever fra Sportsefterskolen SINE og denne skribent, som på vores kulturrejse til USA har fået lagt dette spændende løb ind i programmet. Op klokken fem og af sted i en af de klassiske gule taxier. Det er buldrende mørkt og meget koldt i parken. Men vi skal aflevere vores bagage en times tid før start, så der er ingen vej udenom. Her kunne arrangørerne godt score ekstra points ved at servere varm kaffe og tænde lidt flere spot-lights. Gamle bluser og slidte handsker bruges mod kulden og smides kort før start.

Nationalsang og gåsehud
Så står vi der pludselig. Er til stede i dette løber-mekka. Efter mange måneders ihærdig træning i den sønderjyske vinterkulde. Og efter et stykke tid kommer varmen stille og roligt snigende ind i kroppen, da Mary Wittenberg byder velkommen til "A Super Day". Nationalsangen afsynges a capella, så knapt et øje er tørt, og så lyder det hæse horn, for her bruges ikke startpistol. Klokken er 7.30: Off we go!

Forløsende Times Square
Solen tager hurtigt fat på denne skyfri dag. Efter en hel runde på godt 10 kilometer i Central Park med de mange bakker og sving, hvor der skal løbes med omtanke og fornuft, fortsætter løbeturen ned mod det centrale Manhattan. Ad 7th Avenue, hvor det forløsende sted er Times Square. Rigtig mange mennesker har taget opstilling langs ruten. Der er bannere og heppekor, og der er mange orkestre, bands og mobile diskoteker. Amerikanerne kan virkelig piske en stemning op. Selve målgangen i det sydvestlige hjørne af Manhattan er rigtig fint opbygget, så man kommer hurtigt igennem til forplejning, medaljeoverrækkelse, varmetæpper og bagage. Hurtig håndtering i alle led, det er vigtigt på en kølig dag.

Flot arrangement
New York City Half Marathon er på alle måder et fint arrangement, der på min hitliste sniger sig op i top 10 over mine største løbsoplevelser. Jeg har deltaget i op mod 1.000 løb, men aldrig løbet i USA før. Alt klapper perfekt: sikkerheden, starten, væske, forplejning, bagagehåndtering og en smuk og afvekslende rute. Tidtagning og registrering sidder i startnummeret. En flot medalje og et diplom oveni tæller klart med på plus-siden, så der er fem ud af seks stjerner til dette løb. Den sidste stjerne kunne løbet få, hvis T-shirten var lidt mere opfindsom og smart, og hvis der havde været varm kaffe ved start. Oplevelsen af at løbe i en af verdens metropoler er helt unik.

At løbe i New York
Vi var i New York i fem dage. Og da vi boede på et hotel et godt stykke nede ad Manhattan, var det noget af en udfordring at løbe i denne storby. Faktisk vil jeg anse det for stort set umuligt, for der er alt for mange biler og fodgængere. Det er vel egentlig kun i Central Park, at det er muligt at løbe over længere stræk uden at støde ind i folk. Og der er da mange løbere i parken. Men slet ikke så mange, som folk går og tror. Mit bud er, at der er flere, som løber i Odense, end i Central Park! Jeg så en løbegruppe en aften ved Nike-shoppen. Der var ikke over 30 personer. Et ganske lille antal, når man tænker på, at det er en millionby. Så New York er stor set kun for løbere, når man bor tæt på den central park eller deltager i et løb. I øvrigt kan man undres over amerikanernes bevægelseskultur. Jeg så to (2 !) på cykel på fire dage i staten Connecticut, og ikke én eneste løber, kun os selv og løber-truppen på vores venskabs high school. Mærkværdigt!

Men begejstringen, selve denne hype, kan man ikke tage fra de gode amerikanere. Det skal de have stor ros for. Vi kommer tilbage allerede i 2012, og vi glæder os.

Stor tak til Marathon Travel Club (www.marathon.dk) for hjælp med at skaffe startnumre og give praktiske tips.

Fakta: New York City Half Marathon havde i 2011-udgaven 10.204 gennemførende deltagere, heraf 5.441 kvinder og 4.763 mænd. Skønsmæssigt mellem 50 - 100 danske løbere var med.

New York City Half Marathon blev streamet på nettet, så interesserede kunne følge os undervejs. Løbet og klip fra tidligere udgaver kan genses på dette link: http://www.nyrr.org/races/2011/nychalf/

Fotograf : Christoffer Trolle, SINE

New York Marathon 2012

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15421:

Thor Jørgensens billede
Ny løber

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk