Løb med optimal hastighed

En ny undersøgelse fra Seattle Pacific University viser, at energiforbruget ved løb varierer med hastigheden, og at hvert individ har en optimal hastighed, hvormed vi kan nå længst med den mindste anstrengelse.

Ny indsigt
Resultatet afliver det mangeårige synspunkt, at løbere har det samme energiforbrug pr. tidsenhed uanset hastighed - med andre ord, at den nødvendige energi til at løbe en given distance med er den samme, uanset om du sprinter eller jogger.

Steudel og Cara Wall-Scheffler fra Seattle Pacific University har nu vist, at energiforbruget ved løb forandres ved forskellige hastigheder. "Det betyder, at der er en optimal hastighed, som er mindst energikrævende", siger Steudel.

Den optimale effektivitet blev bestemt ved at måle løberes energiforbrug ved en række forskellige hastigheder på et løbebånd. Stofskiftet steg både ved hurtige og langsomme hastigheder og afslørede et mellemliggende tempo med maksimal effektivitet.

Forskelle mellem køn
Den mest effektive hastighed er forskellig fra person til person, men i gennemsnit ligger den omkring 13,4 km. i timen for mænd og 9 km. i timen for kvinder. ”Meget af kønsforskellen kan skyldes variationer i kroppens størrelse og benlængde, som har vist sig at påvirke løbemekanikken”, siger Steudel. Generelt havde de større og højere løbere hurtigere optimale hastigheder.

De langsomme hastigheder - omkring 7,2 km. i timen - var de mindst energieffektive, hvilket Steudel tilskriver overgangen mellem gang og løb. Både et meget hurtig løb og et meget langsomt løb kan føles fysisk akavet.

Kroppens udvikling
Undersøgelsen giver også svar på udviklingen af
​​det moderne menneskes krop form: høj og langlemmet med en talje, der tillader større bevægelse og længere skridt.

Moderne mennesker er meget effektive vandrere og temmelig gode løbere, siger Steudel. Det har formentlig givet vores forfædre en fordel i forbindelse med jagt og indsamling af mad i modsætning til tidligere arter, som havde kortere lemmer og en mere bastant krop.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15500:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk