Kulhydrat

Kulhydrat er vores vigtigste kilde til energi. Kulhydrater inddeles i sukkerarter, stivelse og kostfibre. Kroppen kan forbrænde sukkerarterne og stivelsen, så der frigives energi, den kan bruge. Kostfibrene kan ikke fordøjes, men er gavnlige for maven.

Det er bedst, hvis langt den største del af det kulhydrat, vi indtager, kommer fra stivelse. Stivelsen gør nemlig, at man føler sig mæt - det gør sukkerarterne ikke. Til gengæld giver de hurtigt energi. Det tager lidt længere tid, før energien fra stivelsen bliver optaget i kroppen.

  • sukkerarter findes i almindeligt sukker, honning, sirup, frugt og i mejeriprodukter (mælkesukker) 
  • stivelse findes især i brød, gryn, kartofler, ris og pasta
  • kostfibre findes især i brød, gryn, grøntsager og frugt

Langt de fleste får for meget af energibehovet dækket af sukker. Kroppen oplagrer det overskydende sukker som fedt.

Kulhydrater optages i maven og tyndtarmen og transporteres herfra som blodsukker rundt i blodet. Musklerne er det organ, der har den største betydning for reguleringen af blodsukkeret, idet musklerne primært bruger kulhydrat som energikilde. Der kan også oplagres lidt kulhydrat i musklerne som depot.

Log ind

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 12470:

Micks billede
Korte distancer

Nyhedsbreve




Løber
Løbsarrangør

Fra shoppen