Intervaltræning er hårdt arbejde (2)

Henrik Lund Jensen

Det, som Institut für Trainingswissenschaft ved den tyske sportshøjskole (Deutsche Sporthochsshule, Köln, red.) betegner som høj-intensitetstræning, og anbefaler til udførelse i praksis, er ikke andet end forskellieg former for intervaltræning, altså gammel vin på nye flasker. Tilmed er betegnelsen forvirrende, idet man rent historisk opfatter høj-intensitetstræning som (HIT) som en form for krafttræning, der implicerer brug af apparater og redskaber med den dertil hørende metodik. Hvorfor bibeholder man ikke bare den engang indførte begreb intervaltræning og intensiv intervaltræning?

Natuligvis virker intervaltræningsformer - også i forbindelse med den grundlæggende udholdenhed. Konkurrencehastighed får man nu engang ikke ved - og "skoles" man heller ikke i ved at træne i ektensivt og langsomt varighedsløb, det er ubestrideligt. Her er det påfaldende, når vi ser på de studier, som er pågået i Köln, at der er en sammenhæng mellem den erhvervede grundudholdenhed og længden af de enkelte belastningsfaser. Derved finder den virkning, som engang betragtedes som så effektiv (vekslen mellem arbejde og ufuldstændige pauser) kun sjældent sted. Især er det varigheden af belastningen, der er effektiv, mere end intensiteten.

Fagpersoner som Claudio Beradelli (træner for en række kenyanske topløbere) og Carsten Eich (tidligere tysk topløber, nu træner) bekræfter den skepsis over for de nye forsøg, der foregår omkring en "revolution" af udholdenhedstræningen. De gør det klart, at ikke enhver ny og også nogle prøvede træningsmetoder i praksis holder det, der loves i teorien.

I det mindste kan de hidtidige studier ikke på nogen måde overbevise. Verden over bliver der trænet varighedsløb både hos i og blandt motionister, fordi der åbenbart ikke er noget alternativ. Og naturligvis er aktive forskellige og har forskellige tilgange (omkring omfang og tempo), også i den samme målgruppe.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15324:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk