Hvorfor får vi krampe

Henrik Lund Jensen

I slutningen af en hård fodboldkamp ligger spillerne sig ofte ned med krampe. Det samme sker for maraton- og ultraløbere. Hvad sker der? Vi ved det ikke præcist, men forskerne har nogle gode bud.

Vi har alle oplevet det: krampe. Denne særlige tilstand af smerte og ubehagelige fornemmelser i og omkring muskulaturen. Av-av-av. Hvad sker der egentlig, når vi får krampe?

Kramper opstår efter en til to timers aktivitet - eller længere, hvis vi taler om ultraløb og længere cykelløb. Grundene til kramperne kan sammenfattes til.

1. Dehydrering

2. Unormale forhold omkring serum-elektrolyt forhold, faldende koncentrationer af magnesium, salte, calcium, natrium, kalium. Det kan ske, hvis der indtages for meget væske (!) og hvis der svedes meget under varme forhold.

3. Kulde og varme ud over det sædvanlige.

4. Ubalancer i det perifere og centrale nervesystem.

Der er ikke 100 % sikkerhed omkring disse faktorer, og sandsynligvis opstår kramper som en kombination af flere faktorer. Disse kan modvirkes af:

a. Strækøvelser, både forebyggende og når krampen opstår.

b. Væskebalancen skal holdes i orden, men drik ikke for meget. Hvis det er varmt, er det også vigtigt at køle kroppen/huden ned.

c. Salttabletter.

Vær opmærksom på tegn på kramper under træning. Og vær klar til at
forebygge før og under konkurrencer. Krampe kan koste en perosnlig rekord
i maratonløb!


Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15422:

Nick Holme Kjeldsens billede
Helt fresh ny løber

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk