Fysisk aktivitet genopbygger knoglerne

Forskning fra Glostrup Hospital giver ny forståelse af, hvordan fysisk aktivitet holder knoglerne sunde og forebygger knogleskørhed.

Forskning under ledelse af professor Peter Schwarz og overlæge Niklas Rye Jørgensen, Glostrup Hospitals  forskningscenter for Aldring og Osteoporose, giver ny viden om mekanismerne bag sunde knogleceller, og hvilken rolle fysisk aktivitet spiller for knoglerne.

- Det er velkendt fra idrætsstudier, at træning med vægtbelastning er med til at udvikle og bevare sunde knogler. Vores forskning afdækker som noget helt nyt, hvad der foregår på celleniveau i knoglen, når den er udsat for fysisk aktivitet, siger Peter Schwarz.

Den nye forståelse betyder, at forskerne nu er tættere på både at forstå, hvordan man kan forhindre ældre i at brække knoglerne, og hvordan man kan forbedre muligheden for at den brækkede knogle vokser sammen igen. Den giver også et lovende afsæt for udvikling af nye behandlingsmetoder.

- Jeg forventer, at vores forskning ikke kun er en gevinst i forhold til behandling og forebyggelse af osteoporose. Det er også en gevinst for personer uden osteoporose, som brækker knoglen og har svært ved at få bruddet til at hele. Ingen af grupperne kan dog nøjes med at få ny medicin – de skal samtidig dyrke vægtbelastende motion, siger Peter Schwarz.

Helt tæt på cellerne
Den nye viden er et resultat af en kobling mellem Peter Schwarz’ og Niklas Rye Jørgensens ekspertiser. Peter Schwarz er leder af Forskningscenter for Aldring og Osteoporose og ekspert i biskjoldbruskkirtlens hormon, parathyreoideahormon, (PTH) og kalkbalancen i kroppen.

Niklas Rye Jørgensen er ekspert i mikrosignalering og purinerge receptorer, som er en del af cellernes signaleringssystem.

Forskerne har i årevis haft fokus på at forstå, hvordan knogler løbende nedbrydes og genopbygges ved at forstå signaleringsmekanismerne i knoglecellerne.

- Vi har fundet ud af, at fysisk aktivitet udløser nogle calciumbølger mellem cellerne i knoglen. Gennem bestemte receptorer udløser calciumbølgerne en frigørelse af stoffet ATP. Det bliver både sendt ud i de celler, der er indlejret i knoglen, og ud til knoglens overfladeceller, hvor det stimulerer dannelsen af nyt knoglevæv, siger Peter Schwarz.

Da ATP-udskillelsen kræver en vis belastning af knoglen, er visse motionsformer også mere effektive end andre. Løb, hurtig gang og alle former for aerobic belaster knoglerne, mens for eksempel svømning og cykling ”kun” giver dig bedre kondital og færre kilo på vægten.

Ved at stimulere en celle under et mikroskop i laboratoriet har de to forskere vist, at man kan øge frigørelsen af ATP afhængigt af, hvor meget kraft, man stimulerer cellen med. Hvis man ydermere kombinerer den fysiske stimulation med hormonet, PTH, som er naturligt i mennesket, og som anvendes som medicin mod osteoporose, så øges ATP-frigørelsen endnu mere.

Dyreforsøg med og uden hormonbehandling bekræfter fundene fra ’petriskålen’, ligesom det har vist sig, at fysisk aktivitet og PTHbehandling tilsammen giver en god effekt i behandling af knogleheling.

På sigt håber forskerne, at den nye forståelse af signaleringsvejene kan bruges til at udvikle nye lægemidler, der styrker receptorens effekt – og dermed sætter ekstra skub i en sund knoglevækst.

Projektet, som går under navnet ATPBone, er det største europæiske af sin slags inden for osteoporose. Syv europæiske universiteter og institutioner deltog, og det blev finansieret af EU Kommissionen.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15427:

Jesper Ernsts billede
Motionsløber. HM rekord 1.33 sat i 1998. Personligt bedste pt er HM på 1.37.59 og 5K på 21.35

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk