Ferietid for løbere - don´t panic!

Løbetræner Henrik Lund Jensen

Juni, juli og august er lig med rejser til udlandet eller rundt i det danske land. Her følger gode løbetips og forslag til alternative træningsformer.

Der er ikke altid løberen i familien, der bestemmer destinationen for årets sommerferierejse. Hvis alle løber i familien, tages der nok hensyn til dette. Men hvis det kun er én af de voksne, der er aktiv løber, skal der nok tænkes ud ad boksen, hvis løb skal indgå som er naturlig del af feriedagene. Og hvis formen skal holdes, er det vigtigt at planlægge de enkelte dage. For hvordan holdes løbeformen ved lige, når dagene byder på udflugter, vinsmagning, vandreture og museumsbesøg? Når konen, manden, kæresten og/eller børnene absolut skal til Euro Disney, på tur til det nærmeste badeland, eller en tur på bjergvandring. Og når aftenen sluttes af på vin bar eller ved poolen med eksotiske drinks.

Muligheder

Er foråret og forsommerens træning gået godt? Så langt, så fint. Er der planlagt løb i august, september eller oktober? Her kan en 14-dages ferie være en udfordring. For kan den gode form nu vedligeholdes? Kryber der ikke bare kilo på sidebenene? Sådan snigende. Næ, det behøver ikke at gå så slemt endda. For der er mange alternative træningsformer, som kan erstatte løbetræningen. Bedst er det at løbe tidligt om morgenen, før familien står op. Det løser en del konflikter, og så er det overstået. Imidlertid er det ofte sådan, at der jo normalerweise ikke kan løbes f.eks. 50 eller 60 minutter om morgenen. Så er det op pænt før klokken 7 i hvert fald. Og, det er det vist kun hard core-løbere, der kan præstere. En tur på 20-25 minutter vil også række i de fleste tilfælde. Og kan der sættes noget fart på op ad trapperne undervejs, eller måske afsluttes i noget, der ligner en spurt, kan der vindes noget grundform her. Ikke-løbs aktiviteter er også en gunstig chance for at prøve noget andet på sin ferie.

Fire gode træningsformer

Ofte kan der lejes cykler på feriedestinationen. Eller egne cykler kan tages med, hvis turen går til Blokhus eller Bornholm. Husk en god cykelhjelm, for det er ikke altid, at denne er en del af pakken, når der lejes cykler på Mallorca, i Agadir eller i Indonesiens ørige. Egen hjelm passer også bedst! Cykelture kan udføres sammen med familien, og her kommer pulsen nemt op, hvis der er nogle bakker og noget modvind. En par mellemspurter eller tre kan fint erstatte et intervalpas på løbeben. Generelt skal man dog cykle dobbelt så lang tid for at få det samme udbytte, rent træningsmæssigt, som ved løb.

I vandet og på stierne

Svømning er en god, varieret form for træning, som kan dyrkes de fleste steder. Giv den gas en halv times tid spil lidt vandpolo og dyk ned til bunden. Det giver godt på form-kontoen. Det er heller ikke skadesfremkaldende at svømme, tværtimod. Gang og vandring er også god alternativ træning. Pulsen kommer op, når der skal forceres bakker og lette bjerge, og fodled, knæ og ankler trænes. Samt det muskulære apparat. Langsom gang er ikke det bedste for formen, det kan give ømhed og en særlig træthed for en løber, længevarende museumsbesøg ligeledes. Så læg pauser og stræk ind undervejs!

HIIT med formen

Intervaltræning giver god form. Det viser al forskning og erfaring. På en ferie kan HIIT-træning (high intensive interval training) give et ”boost” til træningen. Find en bakke, en lang, helst meget lang trappe med sikre trin. Eller en god strand.  Løb efter opvarmning i 30 sekunder all-out. Hold pause og gentag to eller flere gange. Hurtigt overstået og meget effektivt. Kan også laves på løbebånd i fitness-rummet eller på en cykel (her 1 minuts højintensiv kørsel). Mulighederne er mange, ja næsten uendelige

God ferie!

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15378:

Mogens Nannbergs billede
Kortdistanceløber

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk