Fem forskellige løbetyper i byen

Der findes mange forskellige motivationer som driver en løber, og mange forskellige steder at løbe. Byens løbere kan deles op i 5 forskellige typer, som alle har forskellige behov og motiver.

Når man er bosat i et bycentrum, og har behov for at løbe, er der en masse forskellige faktorer som er altafgørende for ens løb. Det kan være svært at finde en rute, som er perfekt for en selv, når man bor i byen. Store menneskemængder, trafikproppe og byens larm spiller en stor rolle for en byløber, og de er rigtig svære at komme udenom.

Der er mange af de forskellige typer løbere, som har valgt en bestemt løbestrategi og rute, efter hvordan de rumlige præferencer og personlige motivationer er. Realdania står bag en analyse af byløberne, som inddeler dem i fem forskellige løbetyper, som kan kategorieres ved forskellige løbevaner.

Byløbertype 1. Hverdagsløberen
Hverdagsløberen er den mest ordinære løbetype, og også den der findes flest af. Den primære motivation for hverdagsløberen er, at holde sig i god form og forblive sund. De fleste løber dog også for at komme udenfor, og for at opnå afstresning fra den travle hverdag. For det meste løber hverdagsløberen alene, men til tider løber de med selskab fra en ven eller veninde.

En typisk rute for hverdagsløberen er kort, og gerne under 5 kilometer. For at undgå for meget besvær og for lang tidsspilde, starter og slutter ruten ved hoveddøren. En hverdagsløber løber ikke på noget bestemt tidspunkt, men typisk på alle tider af dagen. De fleste løbere i hverdagen prøver så meget som muligt at søge væk fra hverdagens travlhed, for at opnå det bedste flow og så meget ro, som overhovedet muligt.

Byløbertype 2. Løbeentusiasten
Løbeentusiasten er den mest målrettede og professionelle løbetype der findes i byen. Den primære motivation er motion, men det er også vigtigt for løberen, at løbe i fredelige omgivelser. Der er et stort antal af løbeentusiaster, som er medlem af en løbeklub udover at løbe alene.

Som en målrettet løber, er den normale distance for løbeentusiasten mellem 5 til 15 kilometer per rute, og 20 til 40 kilometer om ugen. Løbeentusiaster starter for det meste sine ruter blidt ud fra hoveddøren, men begynder først for alvor når der er løbet omkring 2 kilometer fra byens travlhed, og der kan opbygges et ordenligt flow. En løbeentusiast løber ikke på noget bestemt tidspunkt, men på alle tider af dagen. De fleste løbeentusiaster starter ud som hverdagsløbere.

Byløbertype 3. Klubløberen
Klubløberen er den sociale løbetype, som både løber for motion og fællesskab. Som medlem af en løbeklub skal man ikke planlægge ruten selv, og man føler ikke et personligt pres for at løbe en bestemt distance. De fleste klubløbere løber både i klub og for sig selv.

En løbeklub løber normalt forholdsvis lange distancer, eftersom de er mange samlet, og det er tit omkring 5 til 10 kilometer. Det er vigtigt for klubløberen, at der er godt med plads og de løber for det meste i naturområder. Klubløberen sætter stor pris på løbeteknikker, og udnytter tit trafiklysene til udstrækning og byens mange trapper til trappetræning. En klubløber løber typisk om eftermiddagen eller om aftenen. I danmark er mindre end hver tiende løber medlem af en løbeklub.

Byløbertype 4. Opdagelsesløberen
Opdagelsesløberen løber ikke specielt for at få motion eller være sund, men får at opleve byen og være en del af et fællesskab. De fleste opdagelsesløbere løber i grupper, så de kan dele oplevelserne med hinanden. Normalt løber en opdagelsesløber om eftermiddagen, hvor der sker mest.

En opdagelsesøber sætter stor pris på bylivet og god plads, og vælger sjældent ruten på forhånd. Det er ikke bestemt hvor lang distancen bliver, da det kommer meget an på vejret og beliggenheden. Opdagelsesløberen løber normalt fra 3 til 15 kilometer. Antallet af opdagelsesløbere er stigende, men stadig en af de mindste løbetyper som findes i bylivet.

Byløbertype 5. Netværksløberen
Netværksløberen løber for det meste til arbejdet, og de løber tit i store grupper, som alle består af business folk. Idéen ved netværksløberen er, at undgå trafikken med bilen og samtidig at få snakket business og skabe et netværk. Der findes ganske få netværksløbere, men der kommer flere og flere til hele tiden. Netværksløberen starter for det meste sin rute ud om morgenen.

En typisk rute for netværksløberen starter ved hoveddøren, eller ved et planlagt mødested tæt på. Det er for det meste korte distancer, og direkte hen til arbejdspladsen eller svømmehallen, for at tage et bad før jobbet. Netværksløberen sætter stor pris på god plads, selvom de ikke vil alt for langt væk fra byens centrum. En normal rute for netværksløben kan være alt fra 2 til 5 kilometer.

Firmaet Running Copenhagen har specialiseret sig i byløb for turister og andre interesserede.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15500:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk