Energi

Kroppen har brug for at få tilført energi hver dag. Energi fås gennem den mad, vi spiser. Den energi vi får gennem kosten bruges til vedligeholdelse af kroppens organer og deres funktioner: Åndedrættet, blodets kredsløb, fordøjelse osv. Energien bruges desuden til alle former for bevægelse, arbejde og motion.

Den energi, vi får fra maden, kommer fra fedt, kulhydrat, protein og alkohol. Hvor mange procent af madens samlede energiindhold, der kommer fra hver af de enkelte næringsstoffer, fedt, protein, kulhydrat og alkohol angives ved en energiprocent, E%. Energiprocenter bruges i varedeklarationer og i bøger, pjecer og andet informationsmateriale om ernæring og sund mad.

Hvis du vil yde dit bedste, er det værd at tænke over, hvad du spiser og drikker. Det gælder uanset om du dyrker konkurrencesport eller træner engang imellem. Du vil få større udbytte af din træning og samtidig øge dit velvære ved at spise rigtigt, fordi du på den måde får den rigtige energi til kroppen. Omvendt kan dårlige kostvaner betyde, at du hurtigere bliver træt og uden energi.

Behovet for energi ændrer sig gennem livet og er forskellig fra person til person. Er man fysisk aktiv, kræves der mere energi, end hvis man ikke bevæger sig så meget. Under alle omstændigheder er det ikke lige meget, hvilken mad vi indtager. Det er vigtigt, at vores mad er sammensat, så vi får de ting, vi har brug for. Sund mad skal indeholde kulhydrater, protein, fedt, vitaminer og mineraler. Energien til vores krop kommer fra næringsstofferne kulhydrat, protein og fedt, men det er ikke lige meget, hvor meget vi spiser af hvert næringsstof. Kulhydrat er kroppens foretrukne energikilde, når du bevæger dig meget. Groft brød, ris, pasta, kartofler, frugt, grøntsager og havregryn er gode kilder til kulhydrat. Slik, sodavand og for meget sportsdrik er dårlige kulhydrater, som kan føre til overvægt og tager pladsen op for anden sundere mad.

Hvis du hører til en af de mange danskere, der træner en gang imellem, dvs. 1-3 gange om ugen, bør du spise som alle andre. Det vil sige, at du bør følge de 8 kostråd, som sikrer, at du får en varieret kost, der dækker dit behov for næringsstoffer som kulhydrat, protein, fedt, kostfibre samt vitaminer og mineraler.

For almindelige mennesker og motionister med moderat træning skal energifordelingen helst være:

  • 55-60% fra kulhydrat
  • 10-15% fra protein
  • højst 30 % fra fedtstof

Kroppen har begrænsede lagre af kulhydrat i muskler og lever, som tømmes allerede efter 1-2 timers hård træning. Når lagrene er ved at være tomme, bliver du hurtigere træt. Jo mere fyldte kulhydratdepoter du har, før du træner, des længere tid kan du holde ud, før du bliver træt. Folk, der dyrker udholdenhedssport, vil have stort udbytte af at spise mange kulhydrater. Undersøgelser har vist en klar sammenhæng mellem udholdenhed og mængden af kulhydrater i kosten. Ved at træne meget og spise mange kulhydrater, vil kroppen automatisk begynde at optage og lagre flere kulhydrater. Jo større mængde kulhydrater din krop er i stand til at lagre, jo senere bliver du overmandet af træthed, hvis du f.eks. skal løbe en marathon. Motionister, der træner de fleste af ugens dage, har brug for mere energi, kulhydrat, væske og ofte også protein, men de bør også spise efter kostrådene.

I så fald skal energifordelingen være:

  • mindst 60 % fra kulhydrater
  • 15-20 % fra protein
  • højst 20-25 % fra fedt

Hvis du en dag skal konkurrere særlig hårdt eller træne lang tid, kan det være en god idé at få nogle ekstra kulhydrater undervejs. Hvis du skal træne flere gange samme dag eller flere dage i træk anbefales det, at du spiser eller drikker lige efter, du er færdig med at træne. Det skyldes, at musklerne i de første timer efter træning er særligt gode til at fylde kulhydratlagrene op igen. Spis evt. en grovbolle med pålæg eller drik en smoothie, lige efter du har rørt dig.

Energitilskud

Hurtig energi op til træning eller konkurrence (virkning inden for 30 minutter) fås af Amazing kapsler eller pulver og Guarana kapsler eller tonikum. Følg vejledningen på emballagen. Anbefales kan også energidrikken Forskellige energidrikke.
Langsigtet energiopbygning opnås - sammen med en lødig og afbalanceret kost - ved anvendelse af specielle kosttilskud med dokumenteret energiforbedrende virkning som Kreatin Victory kapsler og pulver, vitaminer og mineraler med energiurter i kostforsikringspræparatet Maximum, Ginseng G1000 kapsler og tonikum og Schizandra kapsler og tonikum.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15371:

Nethe Kruses billede
Begynder

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk