Dyrk motion og bliv klogere

Henrik Lund Jensen

Ikke færre end 1,2 millioner svenske mænd er med i en meget omfattende undersøgelse om forholdet mellem fysisk form og indlæring i de yngre år, som for nylig er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift PNAS (Procedings of the National Academy of Sciences). Det er en række forskere (10 i alt) fra Sahlgrenske Akademi og Sahlgrenska Universitetshospital i Göteborg i samarbejde med en række andre forskningsinstitutter og centre, der står bag projektet.

Klar sammenhæng

Forskerne har fulgt de mange personer i en periode på næsten 60 år. Alle mænd, som var til session i 1950-1976 er blevet testet (det er 1.221.727 personer). Heraf er 268.496 søskende, 3.147 tvillinger og 1.432 en-æggede tvillinger, hvilket har givet forskerne enestående muligheder for at lave virkelig grundig og seriøs forskning, der også tager fat på problematikken omkring de arvemæssige forhold. Deres resultater omkring personernes formen (primært hjertekapacitet) og deres indlæring, uddannelse og såkaldt socio-økonomiske status er blevet lagt ind i databaser, og resultaterne er tydelige: Studierne viser en klar sammenhæng mellem god fysisk form og resultater i IQ-tests. Den største realation er i forbindelse med logisk tænkning og sproglig intelligens. Men det er kun, understreger forskerne, den fysiske form (konditionen) og ikke styrke, f.eks., der spiller en rolle. - At være i form betyder, at du har en god hjerte- og lungekapacitet, og at din hjerne får rigeligt med ilt, siger professor Michael Nilsson fra forskergruppen. - Det kan være én af grundene til, at vi kan se en klar forbindelse med form/fitness, men ikke med muskelstyrke. Vi kan også se, at der er faktorer omkring den enkeltes vækst, som er vigtige. Forskerne understreger, at undersøgelser og forskning omkring det store antal tvillinger har betydet, at de har kunnet konkludere, at det primært er omgivelserne/miljøet - og ikke de arvemæssige forhold, der er mest vigtige.

Bedre indlæring

Det store forskningsprojekt viser, at de teenagere, som er i god kondition, har større logisk, sproglig, rumlig og teknisk intelligens end dem, der er i dårligere form. Og det er der mange grunde til. - Først og fremmest har vi vist, at bedre form giver højere intelligens. Og at dem, der træner regelmæssigt, får en gevinst, siger forsker Maria Åberg. I følge forskerne er hjernen meget tilpasningsdygtig i de unge år, og derfor er det vigtigt med en stor stimulans, både fysisk og med hensyn til indlæring. De fysiske aktiviteter stimulerer flere centrale centre i hjernen, specielt i de yngre år. Dem, der gør noget ved formen, klarer sig også bedre senere i livet - med hensyn til uddannelse og karriere.

Forslag til strategi

Den nyeste forskning betyder, at anbefalingerne til uddannelsessystemet er entydige. Der bør afsættes tid til idræt og fysisk aktivitet gennem alle ungdomsårene, både i skolen - og også i fritiden. - Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at være fysisk aktiv hele livet igennem, siger lederen af undersøgelsen, professor Georg Kuhn. - Motion er det bedste middel til at holde hjerne i god form. Man ved også, at fysisk aktivitet midt i livet giver en vis beskyttelse mod at blive dement, når man bliver gammel. Men når det drejer sig om at øge intelligensen, har motion størst effekt i de unge år, siger han.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15324:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk