Løbetræning er for mange en vigtig del af hverdagen. Det giver ny energi og hjælper med at holde uønskede kilo fra sidebenene.
Løbere, der udelukkende fokuserer på løbetræning som vejen til en sund krop, kan hæve niveauet gevaldigt ved at tænke på kroppen som helhed. Efter noget tid med løb, opdager mange, at de faktisk har svært ved at komme igennem ugen, og bliver nærmest rastløse og irritable, hvis de ikke får lov til at høvle et par kilometer af med løbeskoene. Det er helt naturligt. Men hvis man vil tages seriøst som løber, så er det faktisk også nødvendigt, at man tager sin restitution lige så alvorligt som sine løbeture. For hvis kroppen skal yde maksimalt, så er det vigtigt, at man giver den tid til at lade op efter træningen. Det er jo her kroppe får omsat træningen til bedre kondition og stærkere muskler. Det kan man blandt andet se hos Den intelligente krop.dk, hvor man ud over løbeudstyr i lige så høj grad fokuserer på produkter og guider til, hvordan man spænder af og træner smidighed før og efter løbetræning.
Sund kost
En anden vigtig faktor er vores kost, for kosten er det det brændstof, vi fylder på kroppen, inden vi løber. Det har stor betydning for, hvor meget energi, der står til rådighed, når kroppen skal yde sit bedste. Her kan det for eksempel være ok, at fylde godt med kulhydrater på allerede dagen inden løbeturen, hvis man skal ud og løbe 10 kilometer eller længere. Det er dog lige så vigtigt, at man ikke spiser for meget lige inden løbetræningen, for så skal maven bruge ekstra tid på at fordøje maden, og det betyder, at man som løber bliver hurtigere træt. Der er altså tale om en balancegang, når man skal finde den rigtige kost og den rigtige mængde, inden man løber. Generelt skal man selvfølgelig spise sund mad. Hvis man er i tvivl om, hvad sund kost er, så kan man på Fødevarestyrelsens hjemmeside Alt om kost.dk læse om den nyeste viden og styrelsens anbefalinger på området. Her kan man også tage en af Fødevarestyrelsens tests og finde ud af, om man nu også lever så sundt, som man selv går og tror.
Hold motivationen i live
Selv om vi godt ved, at vi har godt af løbetræningen, så vil der for de fleste menneske altid komme et tidspunkt, hvor sofaen virker som et virkelig godt alternativ til en lang løbetur. For hvad kan der ske ved at lade løbeskoene ligge og smide sig på sofaen – bare en enkelt gang? Det kan der være noget om, men efter den første gang oplever mange mennesker, at det bliver lettere og lettere at finde gode undskyldninger for ikke at komme ud ad døren. Lige pludselig er der gået en uge, en måned eller længere, og det er mere reglen end undtagelsen, at man dropper motionen. Derfor er det væsentligt, at man kan holde motivationen oppe. Én måde at gøre det på, er ved at dele sine mål og succesoplevelser med andre. Det kan man gøre på det traditionelle sociale medier eller via apps som Endomondo, Nike+ eller Runkeeper, der også gør det muligt at løbe om kap med vennerne virtuelt. De forskellige apps er selvfølgelig også fuldt integreret med sociale medier, så løbetræningen automatisk kan blive delt med resten af verden. Det er én af måderne at holde motivationen ved lige på. Men det er jo ikke sikkert, at det er den helt rigtige for alle mennesker. Måske har man brug for noget andet til lige at give et skub i den rigtige retning. Hos DR kan man få et kort og godt overblik over nogle af de muligheder man kan tage i brug for at sikre, at motivationen er der til at fortsætte sin træning.