Cooling Spheres: Nyt våben i kampen mod varmen

Martin Bork, motionslob.dk

Cool Mesh, Climacool, Clima Tech og nu Climachill. Kært barn har mange navne. Fælles for betegnelserne er ambitionen om at udvikle det bedste tøj mod sved og varme. Kampen har hidtil drejet sig om at udvikle den mest effektive vævning og stofkvalitet, som lynhurtig kan transportere sveden væk fra din krop, mens du træner.


Adidas introducerer nu Climachill, som går videre ad denne vej, men samtidigt benytter sig af et nyt våben: Cooling Spheres. Cooling Spheres er små aluminiumsplader placeret strategiske steder i tøjet. Her hjælper de efter sigende med til at nedkøle din krop, så du kan træne længere, hårdere og mere effektivt. Der skal vi se nærmere på om lidt.

Lad os først dvæle lidt ved selve stoffet, som kampen mod sveden hidtil har handlet om at optimere. Ifølge Adidas har det garn, som stoffet er vævet af hele tre funktionaliteter, som fjerner varme og sved. For det første indgår der titanium i vævningen, som er med til at nedkøle kroppen. For det andet er stoffibrene så luftige, at de faktisk fungerer som netmasker. For det tredje har garnet en flad struktur i stedet for en sædvanlig rund. Det øger stofarealet på kroppen og dermed muligheden for at fjerne mere sved. Dette "kinderæg" af funktioner, som hver især er kendte metoder i kampen mod sveden, gør ifølge Adidas Climachill-stoffet til en revolution inden for kølende sportstøj.

Selve T-shirten opfylder de sædvanlige krav, man bør stille til sit løbetøj: Flade syninger og let materiale. Pasformen er slim, men ikke tight. T-shirten sidder godt, og der er ikke gået på kompromis noget sted på tøjet. Kanterne er ordentligt afsluttet, og der er kælet for detaljerne.

Hvordan virker det så?
Godt spørgsmål… Først og fremmest kan det undre, at pasformen ikke er tætsiddende. Hvorfor gøre så meget ud af den flade og netagtige tråd og den indvævede titanium, når T-shirten alligevel ikke sidder helt tæt til kroppen, så den effektivt kan transportere varme og sved væk? Er det fordi den mest effektive køling alligevel foregår ved den naturlige ventilation, som sker under en løs trøje? I så fald kan man vel nøjes med en almindelig T-shirt?! Og dog. Den løse vævning og struktur lader varmen forlade kroppen gennem trøjen, men det er set før, og er ikke specielt revolutionerende.

Hvad der derimod faktisk forekommer som en god og effektiv løsning er de føromtalte Cooling Spheres – de små, flade aluminiumsplader. De sidder på tværs henover den øverste del af ryggen. Her hviler T-shirten naturligt og presser dermed de små Spheres ned mod din krop. Og det mærkes straks, man får trøjen, på som en kold fornemmelse. Fedt – det virker faktisk! Også mens man løber og bagefter, når afterburneren for alvor får dig til at svede inden du kommer ud i badet.

De små aluminiumsstykker køler faktisk din krop. Men er det nok og giver det mening? Tjaa, endnu et godt spørgsmål. T-shirten forhindrer dig hvert fald ikke i at svede som en hest og om den gør dig i stand til at løbe længere og hårdere er et godt spørgsmål - det må absolut være et minimum. Måske i samme kategori som tankstationernes dyrere benzin, der lader bilen køre en lille sjat længere på literen. Og hvis du som en rigtig mand har en bjørneagtig hårpragt på ryggen, vil de små aluminiumsstykker formentlig aldrig nå ned på huden og køle din svedige krop.

Men i kampen mod varmen og sveden gælder alle våben. Adidas Climachill er bestemt værd at stifte bekendtskab med. T-shirten er behagelig og sidder godt. Den bliver ofte taget ud af skabet, selvom den kølende effekt er marginal. Selv små effekter har ret. Man skulle nødig gå ned på udstyret. 

 

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15319:

Bens billede

Ben

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk