Boost dit immunforsvar – spis dig løbestærk

Af Nina Markholt, klinisk diætist og kommunikatør

Vinteren har for alvor banket på døren. For at undgå forkølelse og influenza – og dermed også irriterende løbepauser - er det en god idé at tænke over, hvad du putter i munden. Mad og drikke har nemlig afgørende betydning for dit immunforsvar. 

Det bedste råd jeg kan give dig er at spise varieret, så du er sikker på at få lidt af det hele og ikke for meget af noget. Der er dog nogle fødevarer, som kan lidt ud over det sædvanlige, når det handler om at styrke dit immunforsvar.

Det gælder blandt andet frugter og grønsager. Alle frugter og grønsager indeholder nemlig antioxidanter, som styrker kroppens immunforsvar over for frie radikaler. Det er antioxidanterne, der giver frugter og grønsager deres karakteristiske farve. Så jo mere farverigt, jo bedre. Spis derfor masser af forskellige bær, frugter og grønsager fra hele farvepaletten i løbet af en uge.

Fisk og skalddyr er også godt. Fisk indeholder zink, jod, selen, A-vitamin, Q10, B6 og D-vitaminer, som er nogle af de vitaminer og mineraler, der styrker produktionen af de vigtige T-celler – også kaldet dræberceller – og af antistoffer, som styrker immunforsvaret. Fede fisk som laks og makrel indeholder desuden omega 3-fedtsyrer, som er med til at øge kroppens modstandskraft.

Nødder, frø og avokado er også ”superfood”, da de indeholder enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer som Omega 3, B6, Q10 og E-vitamin, der er afgørende for immunsystemets effektivitet.

Cultura og A38 er syrnet med bakterier, der bekæmper skadelige bakterier i tarmen og styrker tarmsystemet. Og et velfungerende tarmsystem betyder meget for et stærk immunforsvar. Derfor er det også en god idé at spise masser af fuldkorn. Fuldkorn findes især i rugbrød, havregryn, fuldkornspasta og brune ris.   

Deusden er det vigtigt at drikke masser af vand. Gerne 2-3 liter om dagen. Det skyldes, at vand blandt andet er med til at udskille kroppens affaldsstoffer via urinen.  

10 hurtige ”boosters”

1 portion A38 eller cultura

1 håndfuld nødder

2 kiwifrugter

Lidt mørk chokolade

1 appelsin

50 g rosiner

1 rød peberfrugt i strimler

2 gulerødder

En klapsammen rugbrød med laks

½ avokado med rejer

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15349:

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk