Behandling af skader

Akutte skader behandles så hurtigt som muligt. Målet med den akutte behandling er primært at forhindre yderligere skade. En effektiv akutbehandling vil kunne reducere blødning, arvævsdannelse, antallet af komplikationer og genoptræningsperioden. Behandlingen kan med fordel følge "RICE"-princippet:

R: (Rest)

Afbryd dit løb straks.

I: (Ice)

Læg en ispose (f.eks. frosne ærter) på skaden så hurtigt som muligt. Kulden får blodkarrerne til at trække sig sammen, og nedkøler området omkring skaden. Isen må ikke komme i direkte kontakt med huden. Læg et tyndt klæde imellem. Hold isposen fast med f.eks. et elastikbind. Is-behandlingen gives 20 minutter i hver time de første 3 timer. Når isen fjernes forsøger kroppen at genopvarme området ved at lade blodet strømme til det skadede område. Derved skyldes affaldsstoffer og urenheder omring det skadede område væk hvilket får muskler og sener til at hele hurtigere.

C: (Compression)

Læg evt. en komprimerende forbinding, der ikke må være så stram, at det forhindre blodgennemstrømning. Den komprimerende forbinding fjernes om natten, men lægges igen næste morgen så længe der er hævelse.

E: (Elevation)

Hvis der er blødning hæves det skadede område op over hjertehøjde. Når blødningen kommer over hjerteniveau standser blødningen. Elevationen gennemføres så meget som muligt, så længe der er hævelse. Behandlingen af overbelastningsskader kan sættes ind før de bliver alvorlige/akutte. Omkring overbelastningsskaden spænder vævet, så blodet i de små blodkar, kapillærerne, ikke kan tilføre ny næring til området og ligeledes fjerne affaldsstoffer.

I første omgang nedsættes træningsmængden. Behandling med ispose kan bruges forebyggende på det område, som føles anderledes end det plejer eller smerter en smule. På den måde skylles affaldsstoffer ud, når blodet kommer strømmende efter isposen er fjernet. Masser desuden blidt i området omkring skaden og stræk muskler og sener blidt. Overbelastningsskader er kendetegnet ved at være inflammatoriske. Mange har glæde af BIOsport-kuren, som er en særlig kombination af omega 3 og 6 fedtsyrer samt forskellige antioxidanter, som fremmer helingsprocessen ved inflammation i sener og muskler. Kuren fås hos Matas eller kan købes på nettet.

ICE-spray bekæmper ligeledes inflammation og kan fås på apoteket. Ofte vil det være nødvendigt at søge professionel behandling af den påførte skade. Det kan ske enten hos egen læge, som kan stille en diagnose og evt. henvise til anden behandler, eller det kan ske ved selv at opsøge fysioterapeut, massør, akupunktør eller andre med erfaring i behandling af løbeskader. I de senere år har der været gjort gode erfaringer med chokbølgebehandling. Chokbølge-terapi er en ny behandlingsmetode, som indtil videre kun anvendes af få fysioterapeuter i Danmark.

Behandling med chokbølger går ud på, at man med 4 ultralydsbølger per sekund tilfører chokbølger i den korrekte dybde af det syge væv. Ved behandlingen opstår en væsentlig energitilførsel til det skadede område. Der opstår derved en øget blodgennemstrømning i vævet, men også på sigt ser det ud til at der bliver dannet nye kar, og derved en bedre blodcirkulation. Helingen kan derved foregå hurtigere, specielt hvis man kombinerer den med den rette aflastning og genoptræning. Behandlingen er især effektiv over for løberknæ, springerknæ og achillessenebetændelse. Traditionelt har behandlingen af overbelastningsskader i sener været aflastning, excentrisk træning og blokade med binyrebarkhormon eller operation.

Log ind

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Nyt medlem

Velkommen til medlem nr. 15427:

Jesper Ernsts billede
Motionsløber. HM rekord 1.33 sat i 1998. Personligt bedste pt er HM på 1.37.59 og 5K på 21.35

Nyhedsbreve
Løber
Løbsarrangør

Læs mere her

Bliv medlem af løberne.dk